In afvallen zonder diëten hebben we het al kort over de verschillende soorten koolhydraten gehad. Hieronder een kort overzicht waarin snelle en langzame koolhydraten nog eens uitgelegd worden.

Snelle koolhydraten, langzame koolhydraten en vezels uitgelegd

Snelle koolhydraten worden in je lichaam erg snel afgebroken. Dit komt omdat ze bestaan uit een kleine keten van 1 of 2 glucose moleculen. Ze geven dus snel energie, maar die energie is ook snel weer weg.

Langzame koolhydraten worden langzaam afgebroken in je lichaam. Ze bestaan uit langere ketens van glucose moleculen. Zo komt er over een periode van 4 uur energie vrij. Op deze koolhydraten kun je dus lang teren!

De laatste soort koolhydraten zijn de vezels. Dit zijn onverteerbare koolhydraten en worden dus niet in de dunne darm afgebroken. Er zijn verschillende soorten vezels, maar daar gaan we nu niet verder op in. Dit doen we in een ander artikel.
overzicht soorten koolhydraten snelle en langzame koolhydraten en vezels

Koolhydraten in eten

Langzame koolhydraten en vezels komen erg vaak samen voor in voedingsmiddelen. Dat is ook te zien in het overzicht. Aardappelen, peulvruchten en groenten bevatten zowel langzame koolhydraten als onverteerbare koolhydraten. Daarnaast is het ook mogelijk dat snelle koolhydraten en langzame koolhydraten in dezelfde voedingsmiddelen voorkomen. Zoals in gekookte aardappelen: daar is een gedeelte van de langzame koolhydraten door de warmte omgezet in snelle koolhydraten.

Hopelijk vinden jullie dit overzicht handig. Laat het weten in een reactie, dan maken we er nog meer!