Hoe slecht is brood?

Het wordt in Nederland massaal gegeten bij ontbijt en lunch: brood. Maar hoe slecht is brood eigenlijk? De boterham met kaas is bijna niet meer weg te denken in onze voeding, want het is al decennia lang heel gewoon om brood te eten. Maar daar begint verandering in te komen nu er steeds meer berichten verschijnen dat je dagelijkse boterham slecht voor je zou zijn en dat je het daarom beter kunt mijden.

 Glutenintolerantie en tarwe allergie

Door de grote negatieve publiciteit van de laatste tijd is er veel angst ontstaan rond het eten van brood. Brood zou ons ziek maken. Sommige mensen kunnen inderdaad erg ziek worden van brood. Dit kan bijvoorbeeld door een glutenintolerantie, zoals bij coeliakie. Omdat er in veel granen, vooral in tarwe, gluten zitten kunnen mensen met een glutenintolerantie dit niet eten. Echter is slechts 1% van de wereldpopulatie glutenintolerant. Naast een glutenintolerantie bestaat er ook een tarwe allergie. Maar ook hier hebben naar verhouding niet veel mensen last van. Dit is namelijk maar 0,5% van de bevolking. Je zou dus zeggen dat het best meevalt met hoe ongezond granen zijn voor ons. Toch zijn er veel meer mensen die gluten en tarwe mijden dankzij de negatieve publiciteit van de laatste tijd.

Bewust worden over brood

Het is goed dat er steeds bewuster wordt nagedacht over onze voeding.  Zo hebben we in het artikel “Brood in een gezond eetpatroon” al uitgelegd dat het best in een goed voedingspatroon past, mits je weet waar je op moet letten. Want modern brood is lang niet zo gezond meer als beweerd wordt. Dit komt onder andere omdat ons graan de laatste jaren flink wat veranderingen heeft ondergaan (lees bijvoorbeeld over hoe tarwe veranderd is) en ook de bereiding van de broden is enorm veranderd. Waar het uiteindelijk op neer komt is dat brood ons niet ziek hoeft te maken (behalve de mensen die echt een tarwe allergie of glutenintolerantie hebben), maar het moet wel op de juiste manier bereid worden.