Gezond eten op vakantie

Gezond eten op vakantie blijft lastig. Of je een week in Centerpark vakantie viert in eigen land of twee weken vertoeft in Spanje, eten is een belangrijk onderdeel van elke vakantie. Maar wat is de beste optie om gezond te eten op vakantie? Vasthouden aan een plan met gezonde basisprincipes en enkele cheat maatlijden, kan de uitkomst zijn voor een gezonde vakantie!

Audra Wilson, een bariatrische diëtist bij de Northwestern Medicine Metabolic Health en het Chirurgisch Gewichtsverliescentrum in het Delnor Hospital, biedt deze tips voor gezond eten op vakantie in een restaurant:

Beperk gefrituurd voedsel

Zodra een gerecht gefrituurd is, krijgt je honderden calorieën binnen! Kies voor andere soorten bereidingen zoals gegrild, gebakken, gestoofd of geroosterd. Als gefrituurd voedsel een must is, deel het met je mede reisgenoten. Door de porties door tweeën te snijden, dan snijdt u ook calorieën door de helft 😉.

Eén dessert per dag

En split het! Het is erg verleidelijk om jezelf tijdens het ontbijt te trakteren op pannenkoeken, gevolgd door ijs na de lunch en dan een plakje taart bij het avondeten, maar probeer je in te houden. Beperk desserts tot één per dag, en deel deze als het  mogelijk is. Op deze manier geniet je nog steeds van een zoete traktatie, maar beperk je de impact van calorieën op je dag. Deze strategie dwingt je ook om iets speciaals als je enige dessert voor de dag te kiezen. Probeer een lokale specialiteit of iets dat uniek is voor de regio!

Blijf uit de buurt van de automaat

Voedsel uit automaten bevatten vaak veel calorieën. Ga langs bij een plaatselijke supermarkt en koop gezonde snacks, zodat je voorbereid bent op de momenten dat uit eten gaan niet mogelijk is. Neem bijvoorbeeld wat fruit, crackers, eieren en een paar eiwitshakes als je een koelkast in je hotelkamer hebt. Niet alleen zal het kopen van deze items in een lokale winkel je calorieën besparen, het bespaart je ook geld.

Verbreed je smaakpapillen

Grijp deze kans om lokale gerechten te proeven. Eten van fastfoodrestaurants of het bestellen van een pizza zijn dingen die je thuis kunt doen. Als je een nieuwe plaats bezoekt, probeer dan ook een nieuw eten uit de lokale keuken. Kies voor één maaltijd per dag om uit een ​​lokaal restaurant te proberen met regionale specialiteiten. Als je iets lekker vindt, vraag dan aan de chef-kok welke kruiden worden gebruikt in de bereiding of vraag om een ​​rondleiding door de keuken. Het personeel kan ook aanbevelingen hebben over gezondere opties, of zelfs opties die niet op het geschreven menu staan.

Kies voor water of caloriearme dranken

Zoete dranken zoals frisdrank en sap kunnen gemakkelijk honderden calorieën toevoegen aan je dag. Ook kunnen die ijskoude margaritas die je zo lekker vindt, tot 600 calorieën per portie bevatten. Bewaar de calorieën voor het geweldige eten waarvan je gaat genieten. Als je een mixdrank of een ander speciaal drankje met suiker kiest, tel dat dan als je ene dessert voor de dag en geniet er echt van. Drink hiernaast water of andere caloriearme dranken! Bewust Leven snapt dat elke dag water drinken kan vervelen als je op vakantie bent. Bekijk daarom eens deze 7 gezonde drankjes.

Wandel door de stad

Het gaat niet alleen om het vermijden van bepaald eten, het zou moeten gaan om genieten van de ervaring om op een nieuwe en andere plaats in de wereld te zijn. Grijp deze kans om je locatie te voet te verkennen. Dit is niet alleen de manier om de bezienswaardigheden echt te zien, het helpt ook om een ​​deel van die extra calorieën te compenseren die je vandaag gegeten of gedronken hebt. Wandelen kan je brengen naar nieuwe delen van de stad, verborgen parken en attracties. Misschien vind je zelfs een nieuw restaurant om uit te proberen. 🙂

Gezond eten op vakantie kan dus wel!

Het kan onmogelijk lijken om gewichtstoename tijdens een vakantie te voorkomen. Een beetje planning kan echter helpen. Dit jaar kun je thuiskomen met hetzelfde gewicht als toen je wegging, maar met een hoop nieuwe ervaringen en recepten om te delen. Gezond eten op vakantie kan dus echt wel!

Inspiratie gekregen om gezond te gaan eten? Probeer deze gezonde recepten op vakantie. Deze koude aardappel salade is echt een aanrader!

Bron: Daily Herald