Gezond eten duur?

Je staat in een supermarkt en je weet nog niet wat je straks wil gaan eten. Ga je voor een gezonde salade met zalm of kies je voor een diepvriespizza? Je kijkt hoeveel geld er nog op je rekening staat en beseft dat zo’n pizza toch een paar euro’s goedkoper is. Dan kies je toch maar weer voor de pizza, gezonde voeding komt wel weer als je salaris gestoord is. Gezond en goedkoop eten in Nederland is niet gemakkelijk!

Wereldwijd heeft één op de drie personen overgewicht of is juist te licht. Ruim twee miljard mensen over de wereld hebben overgewicht of zelf obesitas. Lees ook ons artikel ‘Wanneer heb je overgewicht? Ruim 100.000 Nederlanders lijden aan obesitas‘. Om overgewicht en obesitas te voorkomen is het noodzakelijk om gezond te eten en teveel suiker, vet en zout te vermijden. Maar uit onderzoek resulteert dat gezonde voeding in Nederland nog steeds te prijzig is. Gezond eten met een klein budget kan daarom een uitdaging zijn.

In de afgelopen 10 jaar steeg de prijs van gezond voedsel met 22 procent, die van ongezond eten en drinken met 13 procent, blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Snoep, suiker en ijs werden zelfs goedkoper, blijkt uit de cijfers van het CBS. In de categorie ‘gezond’ werden vooral halfvolle en magere melk duurder: de prijzen stegen met gemiddeld 60 procent. Ook eieren (37 procent) en fruit (28 procent) zijn fors duurder geworden. Schrale troost: groente steeg juist minder dan gemiddeld.

Overgewicht

Diverse bedrijven schatten de kwaliteit van hun producten hoger in, maar uit het onderzoek kwam ook naar boven dat er niet heel streng met graadmeters wordt gewerkt en deze niet voldoen aan de modellen van de Access to Nutrition Foundation. Deze stichting presenteert vorige week de derde Global Acces to Nutrition Index. De bedoeling van de meting is zowel overgewicht als ondervoeding te bestrijden.

Gekeken werd naar de grootste en meest verkopende producenten van eindproducten internationaal. Er werd gelet op onder meer zout, suiker en vetten en ook naar producten voor kinderen en voor risicogroepen. Het goede nieuws is dat bedrijven er wel mee bezig zijn, zo blijkt dat bijvoorbeeld nummer één van de lijst: Nestlé veel verbeterd heeft. De snelste stijger op de lijst is het Friese bedrijf Campina. Zij staan op de vierde plaats, volgend op het half-Nederlandse Unilever en verder Danone. Campina kwam van de achtste plaats.

Toch gezond en goedkoop eten?

Toch hoeft gezond eten geen streep door je rekening te betekenen. Tenminste als je deze gewoontes voorgoed van je boodschappenlijstje schrapt.

1. Kopen zonder plan

Al dat felgekleurde, exotische fruit ziet er heerlijk en smakelijk uit. Tot het een week later in je fruitschaal ligt te bederven. Maak dus altijd eerst een lijstje voor je gaat winkelen. Heb je haast met boodschappen doen en nog geen idee wat er deze week allemaal op het menu zal komen? Hardere groenten als wortelen, bataat en boontjes kan je best lang bewaren, net als fruitsoorten zoals appels of citrusvruchten. Toch te enthousiast geweest in de winkel? Dan is de diepvries nog altijd een optie.

2. Niet seizoensgebonden winkelen

Tegenwoordig kan je aardbeien zelfs kopen in januari. Aan een behoorlijk stevige prijs, welteverstaan. Terwijl de smaak niet bepaald is om over naar huis te schrijven. En zo zijn er nog heel wat voorbeelden. Door je aan te passen aan de seizoenen bespaar je niet alleen heel wat geld, je kookt er ook smakelijker door.

3. De diepvriesafdeling voorbij lopen

Als je haast hebt, zijn diepgevroren groenten zeker een gezonde optie. Van enig voedingswaardeverlies is geen sprake, zo wezen diverse studies uit. Bovendien is soep maken van een zakje kant-en-klare diepvriesgroenten nog steeds een pak gezonder dan een pizza bestellen. En voor wie toch graag aardbeien en blauwe bessen eet in de winter is de diepvriezer een goedkope oplossing.

4. Eten weggooien

Een tomaat die een beetje aan het verrimpelen is, of een wortel die een beetje slap staan, hoeven niet meteen in de vuilnisbak te verdwijnen. Vries de groentes in, of maak er een heerlijke tomatensoep van. Overrijp fruit is nog steeds geschikt voor een smoothie (of een gezichtsmasker). Ook zou je kunnen beginnen met meal preppen!

Bronnen:

Vance

Goedgevoel