Teff graan: het is in Nederland nog niet zo heel bekend, maar het begint steeds populairder te worden. Wat is teff graan? Wat is teffmeel?

Teff is een gewas dat waarschijnlijk zijn oorsprong vindt in Ethiopië en Eritrea. Het is een gewas uit de familie liefdegrassen. De graankorrels zijn heel klein, maar elke halm van de plant draagt een grote hoeveelheid zaadjes. Hoewel dit graansoort hier nog onbekend is, was het in Ethiopië een van de eerste planten die verbouwd werd als voedselbron. Het graan kan gemakkelijk in de extreme weersomstandigheden van Ethiopië groeien. Van extreme droogte tot extreem vochtige omstandigheden: deze plant is er tegen bestand.

Teffmeel zit bomvol voedingsstoffen

In een rapport over de voedingswaarde is te zien dat teff in vergelijking met andere granen meer voedingswaarde heeft. Zo is dit graan een goede bron van vezels, bevat het verschillende mineralen, aminozuren en proteïne. In vergelijking met andere granen zit er van deze stoffen het meest in teffgraan. In de tabel is ook af te lezen dat er enorm veel resistent zetmeel in teff zit (vermeld onder soluble dietary fiber).

mineralen in teff vergeleken met andere granen

Teff productie

Op dit moment wordt teffgraan nog niet in veel verschillende landen verbouwd. Dit komt omdat deze graansoort nog relatief onbekend is. Het graan is dan ook nog vrijwel onbewerkt en met recht een oergraan te noemen.

Weetjes over teff graan

  • De graankorrels van dit graansoort zijn vrijwel de kleinste ter wereld. De diameter van de korrels is minder dan een millimeter.
  • Dit graan bevat in vergelijking met andere graansoorten het meeste resistent zetmeel.
  • Er zit geen gliadine in teffgraan. Hierdoor kunnen mensen met glutenintolerantie dit graan wel gewoon eten.
  • Teffgraan smaakt heel anders dan het graan dat we gewend zijn. Het smaakt een beetje nootachtig.
  • Teff bevat als enige graan vitamine C.

Benieuwd naar teff in recepten? Check onze gezonde recepten!

Bronnen: Baye et al. en NutriLab