Teff: een oergraan in opkomst

Wat is teff precies? Is dit graansoort een goede keuze voor een gezond eetpatroon?

Teff: een oergraan in opkomst

Teff graan: het is in Nederland nog niet zo heel bekend, maar het begint steeds populairder te worden. Wat is teff graan? Wat is teffmeel?

Teff is een gewas dat waarschijnlijk zijn oorsprong vindt in Ethiopië en Eritrea. Het is een gewas uit de familie liefdegrassen. De graankorrels zijn heel klein, maar elke halm van de plant draagt een grote hoeveelheid zaadjes. Hoewel dit graansoort hier nog onbekend is, was het in Ethiopië een van de eerste planten die verbouwd werd als voedselbron. Het graan kan gemakkelijk in de extreme weersomstandigheden van Ethiopië groeien. Van extreme droogte tot extreem vochtige omstandigheden: deze plant is er tegen bestand.

Teffmeel zit bomvol voedingsstoffen

In een rapport over de voedingswaarde is te zien dat teff in vergelijking met andere granen meer voedingswaarde heeft. Zo is dit graan een goede bron van vezels, bevat het verschillende mineralen, aminozuren en proteïne. In vergelijking met andere granen zit er van deze stoffen het meest in teffgraan. In de tabel is ook af te lezen dat er enorm veel resistent zetmeel in teff zit (vermeld onder soluble dietary fiber).

mineralen in teff vergeleken met andere granen

Teff productie

Op dit moment wordt teffgraan nog niet in veel verschillende landen verbouwd. Dit komt omdat deze graansoort nog relatief onbekend is. Het graan is dan ook nog vrijwel onbewerkt en met recht een oergraan te noemen.

Weetjes over teff graan

 • De graankorrels van dit graansoort zijn vrijwel de kleinste ter wereld. De diameter van de korrels is minder dan een millimeter.
 • Dit graan bevat in vergelijking met andere graansoorten het meeste resistent zetmeel.
 • Er zit geen gliadine in teffgraan. Hierdoor kunnen mensen met glutenintolerantie dit graan wel gewoon eten.
 • Teffgraan smaakt heel anders dan het graan dat we gewend zijn. Het smaakt een beetje nootachtig.
 • Teff bevat als enige graan vitamine C.

Benieuwd naar teff in recepten? Check onze gezonde recepten!

Bronnen: Baye et al. en NutriLab

4 Responses to Teff: een oergraan in opkomst

 1. Ton van Schaik Beantwoorden

  9 juni 2017 at 19:28

  lijkt mij erg intressant wil graag gaan proberen, echter waar kan ik teff kopen en er brood van bakken?

  • BewustLeven Beantwoorden

   9 juni 2017 at 22:17

   Beste Ton,

   wat leuk dat je interesse hebt! Teff kun je op verschillende plekken kopen. Zo kun je Teffmeel bij de Albert Heijn kopen (merk Smaakt), of bij Holland & Barrett (vroeger De Tuinen), daarnaast is teff ook online te koop op verschillende websites (bijvoorbeeld http://www.teffinside.com ). Wanneer je zelf brood bakt is het aan te raden om 30% van je meel door teffmeel te vervangen, zo behoud je de bekende structuur van brood. Daarnaast is het ook mogelijk om teffbrood te kopen bij de Jumbo of bij bakkerij ‘T Stoepje op een markt bij jou in de buurt. Vraag het personeel er dan even naar.

   Ik hoop dat dit genoeg informatie is! Laat weten hoe het bevalt!

 2. Mary efnt Beantwoorden

  14 maart 2017 at 08:56

  Goedemorgen,

  Ik eet elke dag Teff met vanillemelk van alpro. Ik gebruik redelijk veel zodat het een stevig papje wordt. Als ik het even laat staan of het laatste restje wordt zo hard dat je het bijna niet meer uit het bakje krijgt met water. Mijn zoon zegt denkt dat als het zo hard wordt het in mijn lichaam ook 1 grote klont wordt en dat het niet gezond is. Gebruik ik misschien teveel? Of is het normaal?
  Ik hoor het graag.
  Alvast bedankt.

  • BewustLeven Beantwoorden

   14 maart 2017 at 09:11

   Beste Mary,

   waarschijnlijk wordt het zo hard, omdat je veel teff toevoegt. Als je je zorgen maakt kun je iets minder teff toevoegen, of wat meer vanillemelk. Het is echter niet heel vreemd dat het een stevige klont wordt als je het lang laat staan, met bijvoorbeeld havermout gebeurd dat ook. Dat komt omdat de graankorrels het vocht opnemen, gaan zwellen en alles compacter wordt. In je maag zitten genoeg maagsappen en bij het kauwen komt er ook weer speeksel bij, dus het zal niet zo snel 1 grote klont in je lijf worden. Bovendien zorgen de vezels in teff ervoor dat er genoeg vocht aangetrokken wordt, zodat het zacht blijft en voor een goede stoelgang zorgt. Zeker als je bij je ontbijt wat water of melk/sojamelk drinkt. Zorgen hoef je je dus niet te maken! Als het niet zo makkelijk weg eet, kun je er altijd, wanneer het al dik geworden is, nog extra melk/water/sojamelk bijdoen. Even doorroeren en het wordt weer een zacht papje.

   Restjes pap koeken altijd heel erg aan. Een kleine tip: gelijk heet water in het schaaltje zetten, dan kan het ook niet aankoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *