Meal preppen

‘Meal preppen’ of ‘food preppen’ betekent dat je je maaltijden van tevoren bereid. Zo hoef je op het moment dat je wil eten niet meer na te denken over wat je moet gaan koken. Bovendien bespaart het tijd om eten te bereiden. Je kookt namelijk in één keer al je maaltijden voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld een week. Je doet deze maaltijden in bakjes in je vriezer of koelkast en eet ze gedurende de week. Je kan maaltijden 3 dagen in de koelkast bewaren, en 3 maanden in de vriezer. Sommige ingrediënten krijgen meer resistent zetmeel als je ze afkoelt, wat extra gezond is!

Je kan bijvoorbeeld een dag in de week kiezen waarop je je maaltijden gaat koken, wanneer jij tijd hebt. Vaak kun je meer van een bepaald ingrediënt maken die je voor verschillende maaltijden nodig hebt, zodat je minder voedsel verspilt. Je kan koken met verse ingrediënten, waardoor je veel minder bewerkt voedsel binnenkrijgt (gezond!). Je hoeft gelukkig niet gelijk een pro te zijn om te beginnen!

Planning is de sleutel tot succes

Een goede planning is de sleutel tot succes bij meal preppen. Je kan goed bijhouden wat je allemaal in je maaltijden verwerkt. Zo kan je ook beter zien of je genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt (zoals resistent zetmeel). Je kan als beginner eerst beginnen met alleen meal preppen voor de lunch of avondeten. Met een planning kun je ook makkelijk binnen je budget blijven; nog een voordeel!

Belangrijk onderdeel : de bakjes

De bakjes waarin je de maaltijden bewaard zijn heel belangrijk. Het is aan te raden om bakjes te gebruiken die lekdicht zijn en tegen de vriezer kou kunnen. Daarnaast zijn de afmetingen belangrijk. Bedenk van tevoren welke bakjes handig zijn voor in jouw koelkast of vriezer, maar ook groot genoeg voor een redelijke portie.

Kortom, wij zien veel voordelen; je eet gezonder, je bespaart tijd en er is minder voedselverspilling. Begin vandaag nog met meal preppen voor een gezonder leven. Kijk eens in onze lijst met recepten voor ideeën!