In de zoektocht om onze standaard voedingsproducten gezonder te krijgen zijn onderzoekers in Sri Lanka gestuit op een gezondere manier van rijst koken. Deze nieuwe manier van rijst koken heeft alles te maken met het creëren van zoveel mogelijk resistent zetmeel!

Rijst koken met olie in het water

Het begint met het koken van de rijst. Voeg een eetlepel kokosolie toe aan het water waarin je de rijst gaat koken. De olie zorgt ervoor dat onze enzymen de zetmeel in de rijst niet af kunnen breken. Op deze manier maak je dus resistent zetmeel.

Rijst af laten koelen

Het af laten koelen van rijst zorgt er, net zoals bij pasta (zie het artikel gezonde pasta), voor dat snelle koolhydraten omgezet worden in resistent zetmeel. Hierdoor krijg je dus meer resistent zetmeel in de rijst en minder calorieën. Ook bij rijst is het mogelijk om de maaltijd weer op te warmen zonder het resistente zetmeel weer af te breken.

Waarom is dit gezonder?

Nu vraag je jezelf misschien af: waarom zorgt het vergroten van de hoeveelheid resistent zetmeel voor gezondere rijst? Dat komt door de verscheidene voordelen voor de gezondheid die resistent zetmeel heeft. Het voedt het microbioom in je darmen en zorgt indirect voor:

  • een positieve invloed op je immuunsysteem,
  • verbetering van je darmgezondheid,
  • verminderde insulineresistentie en
  • de gezondheid van de rest van je lichaam.

Kleine notitie: Hierboven is sushi afgebeeld. Het is het waard om even te zeggen dat in sushi rijst een beetje suiker is toegevoegd. Dit zorgt dat het plakkerig blijft. Dit is uiteraard minder gezond!

Ga jij deze manier van rijst koken proberen? Laat ons weten wat je ervan vond!