Gezonde budget recepten

We proberen steeds gezonder te gaan eten, maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Gezond eten is namelijk in de meeste gevallen een stuk duurder dan ongezond eten. Voor ons de taak om gezonde gerechten te vinden voor een klein budget.

Waarom is  gezond eten duurder dan ongezond

Stel jij jezelf ook wel eens de vraag waarom gezond eten duurder is dan ongezond eten? Dit heeft onder andere te maken met welke ingrediënten er gebruikt worden bij het maken van voedsel. Zo wordt er bij ongezond voedsel vaak gebruik gemaakt van de goedkopere ingrediënten zoals suiker, rijst en mais. Ook is ongezond voedsel vaak gemaakt van afvalvlees met daarbij een aantal chemische toevoegingen, waardoor de prijs laag blijft en het eten ongezonder wordt.

Daarnaast is ook de manier waarop deze ingrediënten verwerkt worden ook van belang. Zo komen de prijsverschillen vaak tot stand door de verschillende verwerkingsmethoden. Waar er bij gezond eten vaak mensenhanden te pas komen, denk hierbij bijvoorbeeld aan het verwerken en oogsten van gewassen, worden ongezonde producten vaak gemaakt in grote getalen in fabrieken. Bij gezond eten spelen er dan ook andere factoren mee zoals hoe goed de oogst van het jaar was. Wanneer er sprake is van een mindere oogst, kunnen de prijzen van gezond eten daarom stijgen, wat gezond eten duurder maakt.

Gezond voedsel voor een klein budget?

Aangezien wij niet willen afstappen van het eten van gezond voedsel, hebben wij een aantal verschillende tips gevonden om met een klein budget alsnog gezond te eten.

1. Zelfgemaakte zoete aardappelfrietjes met broccoli

De zoete aardappel is een bron vol met gezonde vezels en vitamines. Zo bevat de zoete aardappel veel vitamine A, wat goed is voor een frisse en zuivere huid. De zoete aardappel kan je in de oven doen of in de airfryer. Aangezien alleen zoete aardappel niet bepaald een maaltijd is, kan er broccoli aan worden toegevoegd. Zo maak je gezond eten goedkoop.

Het recept is te vinden bij: Goed eten gezond leven

2. Marokkaanse couscous

Marokkaanse couscous is een snelle gezonde maaltijd en een goed voorbeeld van dat gezond eten niet duur hoeft te zijn.

Marokkaanse couscous

De bereidingswijze van dit Marokkaanse couscous recept is te vinden op Chicks Love Food.

3. Ovenschotel met kip, spinazie en kikkererwten

Veel mensen denken bij een ovenschotel al snel aan een lange keukensessie. Dat is echter bij deze ovenschotel met kip, spinazie en kikkererwten niet het geval! Deze overheerlijke ovenschotel is namelijk binnen no-time klaar om te serveren.

Ovenschotel met kip, spinazie en kikkererwten

Het recept en de bereidingswijze is te vinden op Optimavita.

Naast deze overheerlijke gezonde recepten zijn er nog veel meer mogelijkheden om gezond te blijven eten met ieders budget. Bekijk ook eens onze lijst met gezonde snacks.