Bewust Leven kwam een interessant artikel in het AD tegen. Hierin vertelt voorzitter Tamara de Weijer (36) van Vereniging Arts en voeding dat tienduizenden huisartsen zich snel moeten laten bijspijkeren over de rol van voeding op de gezondheid. De Weijer stelt dat miljoenen patiënten hun medicijnen kunnen laten staan. Daardoor zal de darmgezondheid verbeteren!

Wat sprak u aan tijdens in een relatie tussen je voeding, je darmen en je gezondheid.

,,De belangstelling voor onze darmgezondheid groeit razendsnel. We weten nu dat veel medicijnen die we slikken onze darmbacteriën beïnvloeden. De samenstelling van de darmflora verandert door al die maagbeschermers, antidepressiva en bloeddrukverlagende middelen die we massaal gebruiken. Het valt me op dat de relatie tussen ons brein en onze darmbacteriën sterker is dan we ooit gedacht hadden. Wat je eet bepaalt hoe je darmflora eruitziet. Tot op zekere hoogte speelt de darmgezondheid een rol in je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het bewijs stapelt zich op dat de bacteriesamenstelling verband houdt met autisme, obesitas, depressie en angststoornissen.”

Is er voldoende bewijs dat voeding zo’n grote rol speelt?

,,We hebben bakken aan bewijs dat diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten met voeding valt terug te draaien. Alleen moeten we de onderzoeken wel lezen. We zijn zó ver afgedwaald van de wijsheid van Hippocrates en het oude China: voeding is als een medicijn. Terwijl de meest gestelde vraag in de spreekkamer van een arts is ‘dokter, wat kan ik zelf doen’? Artsen vergeten dat mensen in de regel liever geen pillen willen. Hooguit om achter de hand te houden. Ik meen het uit de grond van mijn hart als ik zeg dat aanpassingen in onze leefstijl dé oplossing zijn. Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeker niet tegen medicatie. Als mensen antibiotica nodig hebben, zeg ik niet: eet maar een wortel. Maar ik zie dat een op de twee Nederlanders te zwaar is. Dat een miljoen mensen diabetes type 2 heeft, 2 tot 3 miljoen chronische darmklachten heeft en 2 miljoen maagzuurremmers slikt, ondanks alle bijwerkingen. Ze hebben meer aan leefstijladvies dan aan medicatie. Artsen werken graag met wetenschappelijk bewijs, maar ik zeg: kijk zelf wat er gebeurt als je vier weken gezonder leeft. Ik ben zes jaar geleden anders gaan eten, viel af en had sinds vijftien jaar geen last meer van mijn prikkelbare darm. Ik ben er een blijere huisarts van geworden.”

Lopen cliënten straks met een boodschappenlijstje de spreek­kamer uit?

,,Ik hoop het. Het gros van de mensen kan beter naar de groenteboer of de versafdeling van de supermarkt dan naar de apotheek.”

Er zijn 9.000 huisartsen in ons land en 60.000 geregistreerde artsen. Op het congres laten 650 mensen zich bijspijkeren. Druppel op de gloeiende plaat?

,,Dat gevoel heb ik niet. De vereniging is pas net begonnen. We merken dat de interesse onder zorgprofessionals zó enorm toeneemt. De consument dwingt ze ertoe: die wil advies van een arts. Het congres is ook niet het enige wat we doen. We werken er naartoe dat de zorg over tien jaar leefstijl als medicijn heeft geaccepteerd. Daarom zorgen we voor nascholingen en lezingen, we bouwen aan een kennisnetwerk, we zetten het op de agenda van opleidingen en zorgverzekeraars. We moeten alleen wat geduld hebben.”

Hoe komt het dat een huisarts maar 5 uur voedingsonderwijs in de opleiding krijgt en geen 200?

,,Ik denk dat in mijn opleiding één procent aan leefstijl werd besteed. Terwijl de helft van mijn cliënten in de spreekkamer meer baat heeft bij leefstijladvies dan bij medicatie. Huisartsen blussen brandjes. Verandering is onwaarschijnlijk moeilijk: de opleiding zit hartstikke vol. Er moet iets uit voordat leefstijl erin kan. We moeten geduld hebben. Al mag een huisarts zich daar niet achter verschuilen.”

Wat zijn uw plannen?

,,Wij moeten als de sodemieter artsen bijspijkeren. Zodat zij patiënten motiveren hun leefstijl te veranderen. We bouwen aan een community van artsen, tuinders, supermarkten en zorgverzekeraars. Als iedereen verantwoordelijkheid neemt, hoeven we niet met de vinger naar elkaar te wijzen: ‘Los jij het maar op’. Het is nu niemands domein te voorkomen dat mensen ziek worden van hun eet- patroon. Ik zou heel graag een specialisatie leefstijlgeneeskunde willen.”

Geneeskundestudenten leert weinig over voeding

De dokter in spe leert vrijwel niets over voeding. De studenten van geneeskunde krijgen tijdens een zes jaar durende opleiding gemiddeld nog geen 30 uur onderwijs over voeding. Dit stelt het rapport : ‘Voeding en leefstijlfactoren in de opleiding geneeskunde’, geschreven door onderzoeker Dianne van Dam in een opdracht van het ministerie van VWS. Van de respondenten, co-assistenten en huisartsen, gaf ruim tachtig procent aan extra lessen te willen volgen over leefstijl en voeding.

Darmgezondheid door bewust te leven

De bacteriën in je darmen (het microbioom) zijn essentieel voor je gezondheid. Het microbioom moet goed onderhouden worden. Het is daarom cruciaal om de goede bacteriën in je darmen te voeden. Deze bacteriën voed je met resistent zetmeel en vezels, waarbij de goede bacteriën in je dikke darm dit transformeert naar o.a. boterzuur. Uit het boterzuur haalt je lichaam weer energie, dat rechtstreeks naar je lever gestuurd wordt. Vanuit je lever wordt de energie weer naar verschillende organen in je lichaam gestuurd! De invloed van sporten op ons microbioom is erg belangrijk. Naast het sporten is gezond eten van belang. De concentratie boterzuur neemt namelijk toe bij het sporten en het eten van genoeg verse groente en fruit. Nu we dit weten, hebben we een extra reden om te gaan sporten!

Resistent zetmeel vind je o.a. in zoete aardappel, teff brood, teff vlokken en afgekoelde pasta. Lees snel onze gezonde recepten om meteen met resistent zetmeel aan de slag te gaan! Benieuwd of jij iedere dag genoeg resistent zetmeel binnenkrijgt? Vul alle maaltijd van de dag in bij onze resistent zetmeel indicator, dan geeft Bewust Leven jou direct een indicatie!

Bron: AD