Wanneer je veel snelle koolhydraten eet, ontstaat er een piek in je bloedsuikerspiegel. Wat dit doet in je lichaam, hebben we in het artikel Je bloedsuikerspiegel en snelle koolhydraten uitgelegd. Deze piek is te voorkomen door de snelle koolhydraten te vervangen door goede koolhydraten, zoals langzame koolhydraten en resistent zetmeel. We leggen je in dit artikel graag meer uit over je bloedsuikerspiegel en goede koolhydraten.

Je bloedsuikerspiegel en goede koolhydraten

bloedsuikerspiegel en goede koolhydraten infographic

Dit gebeurt er als je goede koolhydraten eet

Doordat er steeds maar kleine hoeveelheden suiker in je bloed terechtkomen, kan je lichaam energie opnemen zonder dat er een overschot ontstaat. Omdat er geen overschot is aan bloedsuiker, hoeft de lever geen bloedsuiker om te gaan zetten naar vet. Hierdoor kan deze een andere taak volbrengen. Namelijk, het omzetten van vet in een gezonde bron van energie! Deze gezonde bron van energie zijn vetzuren. De lever kan alleen vetzuren gaan maken, als het niet bezig is om suiker om te zetten in glycerine (lichaamsvet).

Omdat je lever de hoeveelheid energie goed kan verwerken, ontstaan er geen pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Je lichaam verbruikt bloedsuiker gedurende een aantal uren. De energie die je lichaam nodig heeft, wordt verder aangevuld met de vrijgekomen vetzuren uit het afgebroken vet. Doordat er geen enorme dip in je bloedsuiker niveau ontstaat, voel je je beter na een maaltijd. Hierdoor is het ook niet nodig om te snacken, om je energie niveau weer omhoog te krijgen.

Extra energie uit vetzuren

Bij het afbreken van vet ontstaan vetzuren. Deze vetzuren zijn een effectievere bron van energie dan suiker. Bij het afbreken van één vetzuur keten komen meerdere delen energie vrij. Dit terwijl bij het afbreken van suiker er maar één deel energie vrijkomt. Veel organen, zoals het hart en de hersenen functioneren beter wanneer een deel van hun energie bestaat uit vetzuren. Zo haalt het hart minimaal 60% van zijn energie uit vetzuren.

Het eten van langzame koolhydraten is daarom niet alleen een goede manier om gewicht te verliezen, maar ook goed voor je hart en hersenen!