Je bloedsuikerspiegel en goede koolhydraten

Benieuwd wat er in je lichaam gebeurt als je de juiste koolhydraten eet? Dit is het effect van goede koolhydraten op je bloedsuikerspiegel!

Je bloedsuikerspiegel en goede koolhydraten

Wanneer je veel snelle koolhydraten eet, ontstaat er een piek in je bloedsuikerspiegel. Wat dit doet in je lichaam, hebben we in het artikel Je bloedsuikerspiegel en snelle koolhydraten uitgelegd. Deze piek is te voorkomen door de snelle koolhydraten te vervangen door goede koolhydraten, zoals langzame koolhydraten en resistent zetmeel. We leggen je in dit artikel graag meer uit over je bloedsuikerspiegel en goede koolhydraten.

Je bloedsuikerspiegel en goede koolhydraten

bloedsuikerspiegel en goede koolhydraten

Dit gebeurt er als je goede koolhydraten eet

Doordat er steeds maar kleine hoeveelheden suiker in je bloed terechtkomen, kan je lichaam energie opnemen zonder dat er een overschot ontstaat. Je lever hoeft niet hard te werken om dit kleine beetje aan energie af te breken. Hierdoor kan deze een andere taak volbrengen. Namelijk het omzetten van vet in een bron van energie!

Omdat je lever de hoeveelheid energie goed kan verwerken, ontstaan er geen pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Je lichaam verbruikt bloedsuiker gedurende een aantal uren. De energie die je lichaam nodig heeft, wordt verder aangevuld met de vrijgekomen vetzuren uit het afgebroken vet. Doordat er geen enorme dip in je bloedsuiker niveau ontstaat, voel je je beter na een maaltijd. Hierdoor is het ook niet nodig om te snacken, om je energie niveau weer omhoog te krijgen.

Extra energie uit vetzuren

Bij het afbreken van vet ontstaan vetzuren. Deze vetzuren zijn een effectievere bron van energie dan suiker. Bij het afbreken van één vetzuur keten komen meerdere delen energie vrij. Dit terwijl bij het afbreken van suiker er maar één deel energie vrijkomt. Veel organen, zoals het hart en de hersenen functioneren beter wanneer een deel van hun energie bestaat uit vetzuren. Zo haalt het hart minimaal 60% van zijn energie uit vetzuren.

Het eten van langzame koolhydraten is daarom niet alleen een goede manier om gewicht te verliezen, maar ook goed voor je hart en hersenen!

2 Responses to Je bloedsuikerspiegel en goede koolhydraten

 1. Ange Beantwoorden

  14 juni 2018 at 15:36

  Begrijpelijk artikel, nu snap ik eindelijk hoe het zit; hebben jullie meer van deze verstandige (voedingsmiddelen taal )?

  • BewustLeven Beantwoorden

   5 juli 2018 at 09:24

   Hallo Ange,

   Wat leuk dat je hier geïnteresseerd in bent! Op de site van Bewust Leven vind je heel veel artikelen over voeding en voedingsmiddelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *