We hebben het al vaker over ons microbioom gehad. Om je even te herinneren: Het microbioom zijn de kleine beestjes die in onze darmen leven en ons helpen met het afbreken van eten en het gezond houden van ons lichaam. Mits we ze natuurlijk de goede voedingsstoffen geven om hun werk te doen. Meer weten over het microbioom? lees hoe het microbioom onstaat.

Het belang van gezond eten

In eerdere artikelen hebben we je al verteld dat de goede bacteriën ‘dol zijn’ op resistent zetmeel. Om een rijk microbioom met voldoende goede bacteriën te onderhouden, is het van belang om gevarieerd en gezond te eten. Wanneer we genoeg verse groente en fruit eten, kunnen deze goede bacteriën butyraat (ofwel boterzuur) produceren. Dit levert weer een hoop gezondheidsvoordelen op!

Het belang van sporten

In een recente studie zijn onderzoekers er achter gekomen dat ook lichaamsbeweging invloed heeft op het microbioom. Bij de proefpersonen werd eerst de samenstelling van het microbioom in kaart gebracht. Daarna sportte ze, onder begeleiding, drie keer per week gedurende zes weken. Na deze periode werd opnieuw naar de samenstelling van het microbioom gekeken.

De invloed van sporten op ons microbioom

Ze ontdekten dat de concentratie butyraat (en andere korte-keten vetzuren) toegenomen was bij de proefpersonen. Dit bleek te komen doordat de bacteriën die dit vetzuur maken, dominanter waren geworden in het microbioom. Natuurlijk was het geen verrassing dat sporten goed voor onze gezondheid is. Maar dat sporten ook invloed heeft op de bacteriën in onze darmen was nog niet bekend. Nu we dit weten, hebben we een extra reden om te gaan sporten!