Is gewicht verliezen een van je goede voornemens voor dit jaar? We weten als geen ander hoe moeilijk dat is. En juist daarom willen wij jou graag een extra handje helpen. Wij hebben een aantal tips op gebied van voeding voor je klaarstaan!

Afvallen: een aantal handige tips

Wil je afvallen? Sla geen maaltijden over! Het overslaan van maaltijden zorgt ervoor dat je belangrijke voedingsstoffen mist. En juist die heb je nodig wanneer je wilt afvallen.

Verdeel de drie grote maaltijden op een dag eens in zes kleine(re) maaltijden. Door de kleinere maaltijden heeft je lichaam minder moeite met het verwerken van het eten. En door die kleine maaltijden komt er minder energie vrij, waardoor je lever dit beter kan verwerken. Hierdoor hoeft er geen overschot in vet omgezet te worden. Het eten van kleinere maaltijden kan op zichzelf al een methode zijn om gewicht te verliezen! Kleinere borden gebruiken helpt ook, overigens!

En heb je ooit van de 20-minuten-regel gehoord? Dit houdt in dat je iets langer doet over het opeten van je maaltijd. Pas na 20 minuten geeft je maag een signaal aan de hersenen dat je volzit. Heb jij je maaltijd binnen een paar minuten al op? Dan heeft je lichaam, of eigenlijk je maag, nog niet de tijd gehad om dat signaal af te geven. Je denkt dat je nog trek hebt, terwijl je eigenlijk al genoeg hebt gegeten. En juist door het snel en veel eten kom je aan. Probeer eens wat langzamer te eten. Je zal vanzelf merken dat je sneller vol zal zitten!

afvallen handige tips

Voldoende resistent zetmeel in je voeding

Een andere, effectieve tip is zorgen dat er genoeg resistent zetmeel in je voeding zit. Resistent zetmeel verteerd namelijk langzaam. Hierdoor krijgt je lichaam de mogelijkheid om veel meer voedingsstoffen uit je voeding te halen. En omdat het verteringsproces langzamer verloopt, geeft je lichaam minder snel een signaal af waarbij ‘verteld’ honger hebt.

Door resistent zetmeel te eten haal je dus meer voedingsstoffen uit je voeding en zit je langer vol, waardoor je minder gaat eten en dus afvalt! Resistent zetmeel vind je in o.a. teff brood, teff vlokken en afgekoelde pasta en aardappelen. Meer ingrediënten en maaltijden kan je vinden in onze Resistent Zetmeel Indicator! Daarnaast hebben we lekkere en gezonde recepten voor je op een rijtje gezet.

Gezonde alternatieven voor je lekkere snacks

Houd jij wel van een lekker tussendoortje? Het is lastig om die volledig uit te sluiten. Daarom is het verstandig om naar een gezond(er) alternatief te zoeken. Laat de chips eens liggen en kies voor groentechips of lekkere crackers met kruiden erin verwerkt. Ben je een echte zoetekauw? Bepaalde rode appels zijn erg zoet. En aardbeien zijn ook heerlijk om te ‘snoepen’! Zo heb je niet alleen een zoete snack, maar ook een bron van vitaminen en mineralen.

Vergeet niet, een schaaltje chips of een stukje chocolade is op z’n tijd niet erg. Als jij voelt dat je het verdiend hebt, moet je er juist extra van genieten!