Afvallen zonder diëten kan alleen als je op een structureel andere manier gaat eten en rekening houdt met de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Die structurele verander zorgt ervoor dat je geen jojo-effect meer ervaart en het dus makkelijker vol te houden is!

Wat doet een dieet met je lichaam?

Een dieet zorgt ervoor dat je structureel te weinig energie en voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in een overlevingsmodus terecht komt. Je bouwt tekorten op. Hierdoor leent je lichaam voedingsstoffen die het nodig heeft van zichzelf. Afvallen zonder diëten is daarom veel gezonder.

Blijvend afvallen met een gezond eetpatroon

Om blijvend af te vallen is het van belang om gezond en gebalanceerd te eten. De meeste mensen eten te veel snelle koolhydraten. Deze koolhydraten worden in energie omgezet, maar geven je geen verzadigd gevoel. Hierdoor is het makkelijk om te veel te eten, waardoor overtollige energie in vet wordt opgeslagen. Het is van belang om veel langzame koolhydraten te eten. Het wordt aanbevolen om zo’n 55% van je dagelijkse energie uit koolhydraten te halen en de overige 45% van je energie uit eiwitten en (goede) vetten te halen.

Afvallen zonder diëten doe je met langzame koolhydraten

Met een gezond eetpatroon kun je ervoor zorgen dat jouw lichaam in de ‘gezonde’ stand komt. Dit kun je doen door de juiste hoeveelheid en soorten koolhydraten, vet, eiwitten en mineralen en vitamines te eten. Je lichaam wordt dan gestimuleerd om vet te verbranden! Van de koolhydraten die per dag aanbevolen wordt is het aan te raden om een combinatie van verschillende koolhydraten te eten. Wij raden je aan om 20% resistente koolhydraten (minimaal 14 gram per maaltijd) en maximaal 30% snelle koolhydraten te eten. De overige 50% zijn langzame koolhydraten.

Voel je beter met een gebalanceerd eetpatroon

Een gezond en gebalanceerd eetpatroon helpt je om je lichaam gezond te maken en je ideale gewicht te behalen. Bovendien merken veel mensen dat ze veel minder trek krijgen in snacks. Het wordt een stuk gemakkelijker om gezonde keuzes te maken. Mocht je er een keer voor kiezen om ongezond te eten, dan is het geen probleem. Binnen de kortste keren is eventueel extra opgeslagen gewicht weer verbrand! Dit dankzij een gezond eetpatroon.

World Health Organisation (WHO) rapport over ADH koolhydraten (hoofdstuk 2)