Dat ongezonde voeding niet goed is voor je gezondheid is niet nieuw. Maar wat zijn de gevolgen van het zogenoemde ‘Westerse dieet’ precies?

Ongezonde voeding zorgt voor heftige reactie

Het ‘Westerse dieet’ houdt simpelweg in: teveel suiker, teveel vet en te weinig vezels. Het is dus niet gek dat fastfood een grote impact op ons lichaam heeft. De impact is zelfs zo groot dat mensen die vandaag geboren worden gemiddeld korter leven dan hun ouders! Dat bleek uit dit onderzoek.

Een ontstekingsreactie door je hele lichaam

In het onderzoek werden 120 muizen op ons ‘Westerse dieet’ gezet. De knaagdieren ontwikkelden binnen een maand een heftige ontstekingsreactie door het hele lichaam. Dit lijkt erg op de afweerreactie van ons lichaam na een infectie van gevaarlijke bacteriën. Oeps!

De ongezonde voeding zorgde niet alleen voor een ontstekingsreactie, maar ook voor een onverwachte toename van het aantal immuuncellen in het bloed. Toen de muizen weer op hun gebruikelijke werden teruggezet, verdween de acute ontsteking erg snel.

Een groot leger van verdedigingscellen?

Wanneer je veel ongezonde voeding consumeert, maakt je lichaam snel een groot ‘leger’ van verdedigingscellen aan. De activatie van deze cellen blijft lang werkzaam. Tot wel vier weken na het overstappen op een gezond dieet zijn de genen nog actief.

Na een infectie blijft je afweersysteem in een alarmtoestand, zodat je lichaam snel kan reageren op een nieuwe aanval. Dit wordt alleen niet door een bacterie in gang gezet, maar ook door ongezonde voeding! Je afweersysteem gaat hierdoor agressiever reageren, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten of diabetes type 2.

Van een ongezond naar gezond eetpatroon

Wil jij na het lezen van dit artikel ook wat veranderen aan je eetpatroon? Wij helpen je daar natuurlijk graag bij! Onze belangrijkste tip is om voldoende resistent zetmeel in je voeding te implementeren. Dit vertraagt je verteringsproces, waardoor je niet alleen meer voedingsstoffen kan opnemen, maar ook sneller en langer een vol gevoel hebt en dus op lange termijn kan afvallen!

Benieuwd hoeveel resistent zetmeel jij al binnen hebt gekregen vandaag? Ontdek het met onze Resistent Zetmeel Indicator! En kan je wel wat inspiratie gebruiken voor gezonde maaltijden? Wij hebben een aantal overheerlijke én gezonde recepten vol resistent zetmeel voor je klaarstaan!