Afvallen: Het staat elk jaar weer op ons lijstje met goede voornemens. En toch gaat het ons niet makkelijk af. We proberen shakes, supplementen en andere manieren om een paar kilo te verliezen. Wij geven je vijf tips om af te vallen op een gezonde manier.
Moeilijk om af te vallen? Niet met deze tips!
We willen je meegeven dat, om af te vallen, een dieet op het eerste gezicht heel goed kan werken. Je valt er (snel) van af en je ziet snel resultaat. Maar hou je dat ook lang vol? Bovendien mis je toch ook bepaalde voedingsstoffen in je dagelijkse voeding, wat nadelige gevolgen kan hebben op je gezondheid. Deze tips om af te vallen zijn er juist om het jou makkelijker te maken, niet moeilijker!
Tip 1: Extra beweging
Sporten blijft een goede manier om gewicht te verliezen. Je verbrandt (een hoop) calorieën en het is ook nog eens gezellig wanneer je met een goede vriend(in) kan sporten. Maar wees niet bang: sporten betekent niet gelijk dat we ons in moeten schrijven bij de sportschool. Wandelen is ook een prima optie om extra beweging te krijgen. Loop een rondje van zo’n 30 minuten met je partner, vriend(in) of de hond. Zo haal je niet alleen een frisse neus, maar heb je ook genoeg beweging gehad.
Tip 2: Je voeding is het belangrijkst
Je kan elke dag gaan sporten, maar wanneer je niet op je voeding let is het bijna onmogelijk om af te vallen. Om af te vallen moet je de ’70/30 verhouding’ in je achterhoofd houden. Dit betekent dat 70% door je voeding bepaalt wordt en 30% door het sporten/extra bewegen. Je voeding is dus ontzettend belangrijk!
Zorg dat je genoeg groente en fruit binnen krijgt en eet drie (grote) tot zes (kleine) maaltijden per dag. Denk er daarbij aan dat je 21 dagen moet wennen aan een nieuwe gewoonte. Elke dag o.a. twee stuks fruit op het menu is in het begin even wennen, maar na 21 dagen weet je niet beter!
Tip 3: Tussendoortjes?
Hoe zit het dan met die overheerlijke tussendoortjes? Moet je daarmee stoppen? We weten allemaal dat het lastig is om vol dat te houden. Na een paar dagen gaan we los en eten we het liefst de hele voorraadkast leeg. Minderen is daarentegen een prima oplossing. Laat die snack in de avond een keer staan, bijvoorbeeld. Of kies voor gezondere varianten. Een appeltje, een mueslireep of een bakje yoghurt zijn prima tussendoortjes. Maar voel je niet schuldig als je een lekker toastje of een bakje met chips wilt. Soms hebben we dat wel verdiend, toch?
Tip 4: Resistent zetmeel eten om af te vallen
Resistent zetmeel klinkt je waarschijnlijk niet bekend in de oren. Maar de kans is groot dat je het vandaag al binnen hebt gekregen. Producten met resistent zetmeel bevatten veel langzame koolhydraten. De langzame koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam veel langer bezig is met het verwerken van deze voeding. Je voelt je langer verzadigd en hebt dus minder snel zin in een lekkere snack. Dit kan dan op lange termijn zelfs leiden tot gewichtsverlies (zoals te lezen is in deze persoonlijke ervaring)! Deze recepten zijn makkelijk te maken en bevatten allemaal resistent zetmeel.
Heb jij nog tips om af te vallen? Laat ze achter in een reactie. Hoe meer tips, hoe beter!
Wat aanvullingen van een ‘leek’ met ervaring in afvallen, gezond en duurzaam leven. Aanpak gebaseerd op o.a. NLP.
Voorbereiding
1) Stel je zelf een reëel doel: visualiseer, beredeneer dit doel. Zorg ervoor dat je dit wellicht ietwat maar niet over geromantiseerde doel op ieder moment bij je zelf kunt oproepen. Hoe (stralend) zie IK er in de eindsituatie uit?
2) Maak (bijvoorbeeld in Excel) een planning per week in de tijd: Maak het omschreven doel tastbaar (gewicht, BMI). Dat doel en te behalen eindresultaat mag best 18 maanden in de toekomst liggen, als de stappen daarna naartoe maar specifiek en meetbaar voor je zijn.
3) Maak een plannetje voor de dag: ik heb geleerd dat zes ‘voedsel’ momenten het beste werken. Pas lastige momenten van die dag in, of ga ze uit de weg.
Uitvoering
1) Eet en drink langzaam en bewust. Proef, kauw wat je eet…Kijk en ruik…Wat proef en eet ik eigenlijk en waarom… Geniet, wees dankbaar en luister naar je lichaam: stop met eten als je lichaam een soms onopvallend ‘vol’ signaal afgeeft.
2) Start met melk / yoghurt producten, muesli ’s Drink bij de lunch en het avondeten een glas water.
3) Hou het eten en drinken simpel en dicht bij de natuur, Vermijd, zout, suikerhoudende en fabrieksmatige producten, gebruik verse kruiden uit eigen tuin.
4) Evalueer tijdens en aan het einde van de dag. Schrijf alle bijzondere dingen op. Leer hoe het goed of nog beter kan gaan, schrijf ook je zwakke en feestmomenten op en beredeneer strategieën om om te gaan met lastige momenten. Inpassen in dagplan, ontlopen en /of… Geef je zelf een schouderklopje een aanmoediging. Stel je zelf op lastige momenten hele korte vragen zoals, waarom eet of drink ik dit nu? Past dit in mijn dag, heb ik dit nu nodig? Wat doe ik in de keuken, waarom graas ik in de ijskast enz. enz.
Evalueer de week. Lees de dagen van de week nog eens door. Wat is het doel van de komende week. Voor op plan of juist achter? Actie nodig, doorgaan, aanpassen? Weeg jezelf op een vast moment het liefst schoon aan de haak. Wat ging er goed, wat kan er beter.
Doe al het bovenstaande vooral los en luchtig, met een lach en een beetje zelfspot. Beloon je zelf immaterieel.
Beste Gerard,
bedankt voor je reactie! Het is inderdaad goed om concreet te maken wat je wilt bereiken. Veel van de andere tips zijn goede aanvullingen op dit artikel. En inderdaad: vergeet niet te genieten van je leven! Fijn weekend!