Afvallen: Het staat elk jaar weer op ons lijstje met goede voornemens. En toch gaat het ons niet makkelijk af. We proberen shakes, supplementen en andere manieren om een paar kilo te verliezen. Wij geven je vijf tips om af te vallen op een gezonde manier.

Moeilijk om af te vallen? Niet met deze tips!

We willen je meegeven dat, om af te vallen, een dieet op het eerste gezicht heel goed kan werken. Je valt er (snel) van af en je ziet snel resultaat. Maar hou je dat ook lang vol? Bovendien mis je toch ook bepaalde voedingsstoffen in je dagelijkse voeding, wat nadelige gevolgen kan hebben op je gezondheid. Deze tips om af te vallen zijn er juist om het jou makkelijker te maken, niet moeilijker!

Tip 1: Extra beweging

Sporten blijft een goede manier om gewicht te verliezen. Je verbrandt (een hoop) calorieën en het is ook nog eens gezellig wanneer je met een goede vriend(in) kan sporten. Maar wees niet bang: sporten betekent niet gelijk dat we ons in moeten schrijven bij de sportschool. Wandelen is ook een prima optie om extra beweging te krijgen. Loop een rondje van zo’n 30 minuten met je partner, vriend(in) of de hond. Zo haal je niet alleen een frisse neus, maar heb je ook genoeg beweging gehad.

Tip 2: Je voeding is het belangrijkst

Je kan elke dag gaan sporten, maar wanneer je niet op je voeding let is het bijna onmogelijk om af te vallen. Om af te vallen moet je de ’70/30 verhouding’ in je achterhoofd houden. Dit betekent dat 70% door je voeding bepaalt wordt en 30% door het sporten/extra bewegen. Je voeding is dus ontzettend belangrijk!

Zorg dat je genoeg groente en fruit binnen krijgt en eet drie (grote) tot zes (kleine) maaltijden per dag. Denk er daarbij aan dat je 21 dagen moet wennen aan een nieuwe gewoonte. Elke dag o.a. twee stuks fruit op het menu is in het begin even wennen, maar na 21 dagen weet je niet beter!

Tip 3: Tussendoortjes?

Hoe zit het dan met die overheerlijke tussendoortjes? Moet je daarmee stoppen? We weten allemaal dat het lastig is om vol dat te houden. Na een paar dagen gaan we los en eten we het liefst de hele voorraadkast leeg. Minderen is daarentegen een prima oplossing. Laat die snack in de avond een keer staan, bijvoorbeeld. Of kies voor gezondere varianten. Een appeltje, een mueslireep of een bakje yoghurt zijn prima tussendoortjes. Maar voel je niet schuldig als je een lekker toastje of een bakje met chips wilt. Soms hebben we dat wel verdiend, toch?

Tip 4: Resistent zetmeel eten om af te vallen

Resistent zetmeel klinkt je waarschijnlijk niet bekend in de oren. Maar de kans is groot dat je het vandaag al binnen hebt gekregen. Producten met resistent zetmeel bevatten veel langzame koolhydraten. De langzame koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam veel langer bezig is met het verwerken van deze voeding. Je voelt je langer verzadigd en hebt dus minder snel zin in een lekkere snack. Dit kan dan op lange termijn zelfs leiden tot gewichtsverlies (zoals te lezen is in deze persoonlijke ervaring)! Deze recepten zijn makkelijk te maken en bevatten allemaal resistent zetmeel.

Heb jij nog tips om af te vallen? Laat ze achter in een reactie. Hoe meer tips, hoe beter!