De voeding die wij eten vormt de basis van onze gezondheid. Dit komt onder andere omdat onze darmen een grote invloed hebben op ons lichaam en hoe we ons voelen (zie ook Gezond voelen begint in je darmen). Gezonde darmen zorgen dus voor een gezond lichaam, maar weten we ook hoe we onze darmen gezond kunnen houden?

Hoe werken onze darmen?

Om te begrijpen hoe we onze darmen gezond kunnen houden is het belangrijk om te begrijpen hoe de darmen functioneren. Onze darmen bestaan uit een dunne darm en een dikke darm. In deze darmen vindt de vertering van onze voeding plaats. In onze maag is het voedsel voorbewerkt door de maagsappen. Hierdoor kunnen de voedingsstoffen in onze darmen verder afgebroken worden en door ons lichaam opgenomen worden. Een groot deel van het opnemen van voedingsstoffen gebeurd in de dunne darm. Wat er daarna overblijft komt uiteindelijk in de dikke darm. Hier worden de stoffen die niet verteerbaar zijn gefermenteerd. Het zijn de bacteriën in onze dikke darm die voor de fermentatie van onverteerbare stoffen zorgen.

Goede bacteriën in je dikke darm

De goede bacteriën in je dikke darm kunnen bepaalde voedingsvezels afbreken. Een specifieke vezel die belangrijk is voor deze bacteriën is resistent zetmeel. Bij het fermenteren eten ze een gedeelte van de vezels zelf en worden vetzuren, zoals butyraat, geproduceerd. Het vetzuur butyraat is een belangrijke energiebron voor de cellen in de darmwand. Bovendien zorgt butyraat ook voor ondersteuning en regulering van het immuunsysteem, heeft het een ontstekingsremmende werking en speelt het een rol in de vermindering van insulineresistentie (iets waar mensen met diabetes type 2 ook last van hebben).

Kortom, het is een stof die enorm belangrijk is voor je gezondheid.

Resistent zetmeel: voeding voor goede bacteriën

Zoals gezegd voeden de goede bacteriën die butyraat produceren zich met voedingsvezels. In het bijzonder voeden ze zich met resistent zetmeel. Door ons chronische tekort aan resistent zetmeel hebben we vaak niet genoeg van deze bacteriën in onze dikke darm. Dit resulteert niet alleen in ongezonde darmen en mogelijke darmklachten, maar het zorgt ook voor een verhoogde kwetsbaarheid voor ziektes en andere gezondheidsproblemen.

Resistent zetmeel is daarom een onmisbaar onderdeel van een gezond eetpatroon.

Bronnen:

R. B. Canani et al.: Potential beneficial effects of butyrate in intestinal and extraintestinal diseases

Stichting Educatie Atrium Innovations: Butyraat is van belang voor darm en lever