In eerdere artikelen hebben we je al uitgelegd dat snelle koolhydraten je bloedsuikerspiegel te snel laten stijgen. In de infographic die je in dit artikel vindt, is te zien hoe de stijging van je bloedsuikerspiegel verloopt en wat de effecten hiervan zijn op je lichaam.

Bloedsuikerspiegel en snelle koolhydraten

bloedsuikerspiegel en snelle koolhydraten

Te veel bloedsuiker

Dankzij snelle koolhydraten in onze moderne voeding stijgt ons bloedsuikerniveau snel boven het ideale niveau uit. Hierdoor moet ons lichaam hard werken om het suiker af te kunnen breken. Niet alleen insuline speelt een rol bij het bloedsuikerniveau, ook je lever speelt een belangrijke rol. Je lever zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen en gifstoffen afgebroken en afgevoerd worden. Ook suikers kan je lever omzetten. Je lever zet een teveel aan suikers om in een reserve zoals vet, waardoor je aankomt in gewicht.

De welbekende ‘sugar crash’

Als je lever de overtollige suikers heeft afgebroken, is je bloedsuikerspiegel weer enorm gedaald. Te veel gedaald zelfs, doordat jouw lichaam zo’n haast had om de suikers weg te werken. Hierdoor voel je je lusteloos en krijg je trek in (snelle) suikers. Dit noemen we een ‘sugar crush’. Doordat je zoete snacks gaat eten, herhaalt de cyclus zich. Hierdoor eet je te veel en sla je steeds weer vet op. Het doorbreken van deze cyclus lijkt heel moeilijk, maar dat valt mee.

Vervang snelle koolhydraten door goede koolhydraten

Door veel langzame koolhydraten en resistent zetmeel in elke maaltijd te implementeren, zorg je ervoor dat jouw bloedsuikerniveau veel langzamer stijgt. Hierdoor krijgt jouw lichaam de tijd om de energie die vrijkomt op te nemen en niet op te slaan als vet. Hierdoor ontstaat er ook geen dip meer na een maaltijd. Je hebt minder trek in snacks en gaat dus ook vanzelf minder eten.

Geïnspireerd geraakt door dit artikel en wil je meer goede koolhydraten binnenkrijgen? probeer dan onze recepten met resistent zetmeel!