Als je op dieet bent, is het niet gek dat je maaltijden wil eten die eigenlijk ‘niet mogen’. Je probeert een goede poging te doen, om door middel van het weglaten van bepaald eten goed bezig te zijn. Maar toch, je blijft zin hebben in een lekker stuk pizza. Wat is een gezonde pizza die je zonder schuldgevoel kunt eten?

Gezonde pizza is natuurlijk subjectief. Wij zijn ervan overtuigd dat alle diëten die structureel goede voedingsstoffen uit je dagelijkse voedsel halen, uiteindelijk niet goed voor je zijn. Als je er logisch over na denkt is het ook gek om voedingsstoffen uit je dagelijkse maaltijden weg te laten. Dan hebben we het bijvoorbeeld over koolhydraten, deze zijn onderdeel van een normale gezonde levensstijl. Hoe moet het dan wel? Focus niet op welke voedingsstoffen je moet weglaten uit je voeding, maar welke er missen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om voldoende resistent zetmeel te eten.

Wanneer je genoeg vezels eet, is de kans groter dat het een gezond effect op je darmen heeft. Zoals we eerder in ons artikel over goede darmgezondheid meldden, zorgen goede vezels voor behulpzame vetzuren voor je darmen. Daarom kiezen we in dit recept voor een volkoren pizzabodem. Hoe meer gram vezels per 100 gram voeding, hoe hoger de kans om meer goede (fermenteerbare) vezels binnen te krijgen. Voor het pizza ‘beleg’ kiezen we voor gezonde cherrytomaatjes, met mozzarella en paprika. Natuurlijk kun je variëren met andere ingrediënten en meer groenten toevoegen.

Keukengerei

  • Mixer met deeghaken
  • Een grote ovenbakplaat
  • Deegroller

Ingrediënten gezonde pizzabodem

  • 350 g volkorenmeel
  • 250 ml koud water
  • 1 g gist
  • 5 g olijfolie
  • Snuf zout

Ingrediënten gezonde pizza beleg

  • 250 g mozzarella
  • 250 g cherry tomaten
  • 200 g tomatensaus (let op toevoegingen!)
  • 1 paprika
  • 1 handje verse basilicum

Gezonde Pizza maken

Bereidingswijze

  1. Snijd de ingrediënten voor op de pizza en verwarm de oven voor.
  2. Leg een vel bakpapier op de bakplaat.

De Bodem

  1. Doe de volkorenmix in een beslagkom en voeg de 250 ml water, gist en olijfolie toe.
  2. Kneed het geheel met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg en kneed daarna het deeg met de handen nog een paar maal goed door.
  3. Laat het zo’n 5 uur op kamertemperatuur rijzen en rol het uit voor gebruik.
  4. Leg het deeg op het de bakplaat en bestrooi het met bloem. Druk of rol het deeg dun uit (ca. ½ cm dik). Vorm een opstaand randje en bestrijk dit met olie.

Het Beleg

  1. Verdeel de 200 g tomatensaus met de bolle kant van een lepel over de bodem en leg de voorgesneden ingrediënten erbovenop.

Oven

  1. Plaats de bakplaat iets onder het midden van de oven en bak de pizza in circa 25 minuten gaar. Maak het geheel af met de verse basilicumblaadjes.

Bekijk ook eens onze andere gezonde recepten.