We weten allemaal dat onze moderne voeding bewerkt is. Maar toch lijkt het alsof we onze eetstijl niet aanpassen. En dat terwijl bewerkt voedsel vol zit met vetten, suikers en slechte koolhydraten en te weinig goede koolhydraten en vitaminen en mineralen bevat. Wij leggen je uit waarom bewerkte voeding slecht is voor je lichaam en wat verantwoorde vervangers zijn.

Dit doet bewerkt voedsel met je lichaam

Door veredeling van voedingsstoffen zoals tarwe, spelt en mais is onze voeding niet meer wat het een aantal decennia geleden is geweest. Door massaproductie zijn alle belangrijke voedingsstoffen uit de granen verdwenen. Alle geraffineerde suikers (en dus ook snelle koolhydraten) die aan onze voeding worden toegevoegd, zorgen ervoor dat we weer sneller trek krijgen. Het is zo gefabriceerd dat we het snel verteren, waardoor we er meer van gaan eten. Doordat je zo snel zoveel suiker binnenkrijgt, kan je lever dit niet in één keer verwerken. Het overschot aan suiker wordt dus opgeslagen als vet!

Daarnaast kan een overschot aan geraffineerde suikers bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2. Natuurlijk is een koekje op z’n tijd ontzettend lekker, maar wissel het af met verantwoorde keuzes.

Terug naar de basis

We missen dankzij onze voeding veel belangrijke voedingsstoffen. Het is dus aan te raden om met een kritische blik naar je voeding te kijken. Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd voor de dag, dus zorg dat je tijdens deze maaltijd veel voedingsstoffen binnenkrijgt.

Ontbijt

Fruit lijkt gezond, maar we raden het je niet aan om hier de dag mee te beginnen (maar zeker wel als tussendoortje). Omdat je verteringsproces even stil heeft gelegen en dankzij het fruit een grote hoeveelheid natuurlijke suikers binnenkrijgt, zal je bloedsuikerspiegel stijgen en komt er in één keer veel energie vrij. Begin de dag met yoghurt met teff vlokken of eet teffbrood als ontbijt. Het resistent zetmeel zorgt ervoor dat het verteringsproces langzamer verloopt, waardoor je veel voedingsstoffen, vitaminen en mineralen uit je voeding kunt halen! Doordat de vertering langzamer verloopt, komt de energie geleidelijk vrij. Je lever kan dit beter verwerken en stuurt de energie direct naar je organen.

Lunch

Ook voor de lunch hebben we een aantal tips! Wij Nederlanders eten graag brood tijdens de lunch. Het is een gewoonte en wij houden simpelweg van gewoontes, dus waarom aanpassen? Probeer ook eens teffbrood tijdens de lunch. Voor het beste effect raden wij je namelijk drie keer 2 sneetjes per dag aan. Vergeet niet om goed te drinken, want het resistente zetmeel neemt veel vocht op.

Diner

Mocht je tussen je lunch en avondeten nog trek krijgen? Maak dan eens een lekkere fruitsalade of neem volkoren koekjes mee in plaats van de minder verantwoorde koeken. En voor het avondeten raden we je aan om eens wat minder (of geen) vlees te eten en juist iets meer groente te eten. Daar haal je namelijk veel meer goede voedingsstoffen uit! Mocht je even geen inspiratie hebben, kijk dan eens bij onze lekkere en gezonde recepten.

Voldoende resistent zetmeel in je dagelijkse voeding

Benieuwd of jij voldoende resistent zetmeel binnenkrijgt vandaag? Vul dan de Resistent Zetmeel Indicator in! Je selecteert alle maaltijden van je dag en wij geven je vervolgens aan of je al voldoende resistent zetmeel binnenkrijgt. Makkelijk en snel!