Je gezond voelen begint in je darmen! Onderzoek heeft een link ontdekt tussen je darmen en hoe jij je voelt. Wij leggen je uit hoe dit werkt.

Onze hersenen vormen een groot netwerk van neuronen (cellen die impulsen doorgeven), waar signalen vanuit ons hele lichaam binnenkomen. Er bestaat echter nog een groot netwerk van neuronen dat we vaak vergeten. Het netwerk van ons verteringssysteem. Dit netwerk heet het enterische zenuwstelsel, maar wordt ook wel het tweede brein genoemd.

Shocking: Dikke darmkanker als gevolg van minder eten van koolhydraten!

De darmen zijn ons tweede brein

Hoewel het de hoofdtaak van het enterische zenuwstelsel is om te zorgen voor de vertering van ons eten en de beweging van onze darmen, heeft het namelijk nog meer invloed op ons lichaam. Wetenschappers hebben ontdekt dat dit zenuwstelsel direct informatie naar onze hersenen stuurt. Deze informatie laat ons meer weten dan of onze darmen wel of niet goed werken. Ons tweede brein heeft waarschijnlijk een belangrijke invloed op hoe we ons voelen in ons dagelijks leven. Een goed voorbeeld van hoe ons tweede brein invloed heeft op onze gesteldheid is het ‘vlinders in de buik’-gevoel.

De invloed van darmen op onze emoties

De vaguszenuw vormt een directe lijn van communicatie van onze darmen naar onze hersenen. In sommige gevallen van depressie wordt deze zenuw gestimuleerd om de depressie te behandelen. Wetenschappers denken dat deze stimulatie de signalen die de darmen aan de hersenen doorgeven simuleert en hierdoor een effect heeft op hoe de patiënt zich voelt.

Daarnaast hebben wetenschappers ontdekt dat serotonine (een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in depressie) voor een overgroot deel in de darmen kan worden teruggevonden. De darmen zijn voor een groot deel zelfs verantwoordelijk voor het vormen van serotonine. Een tekort aan serotonine is al langer geassocieerd met depressie. Wetenschappers denken daarom ook dat de darmen veel invloed hebben op hoe wij ons voelen.

Gezond voelen: zorg voor je darmen!

Natuurlijk moet er nog veel onderzoek gedaan worden. De huidige ontdekkingen zijn de eerste sterke aanwijzingen die aantonen dat de rol van ons verteringssysteem veel groter is dan voorheen gedacht. Het kan in ieder geval geen kwaad om extra op de gezondheid van onze darmen te letten. Iedereen wil zich gezond voelen en met deze wetenschap kunnen we een stap in de goede richting zetten.

Een gezonde geest en een gezond lichaam beginnen dus bij jouw voeding!

Meer informatie over ons tweede brein en serotonine in onze darmen.