Gebruik jij ook wel eens sport- of afslankmiddelen? De resultaten van het onderzoek van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) suggereren dat je dit beter niet kunt doen!

Risicovolle voedingssupplementen

In 2016 zijn ruim 700 meldingen ontvangen door het NVIC over voedingssupplementen. De meldingen gingen voornamelijk over sport- en afslankmiddelen. Blijkbaar bevatten deze middelen vaak illegale stoffen die serieuze gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.

De mensen die denken dat het lezen van de etiketten hen kan beschermen, komen bovendien ook bedrogen uit. Het etiket van voedingssupplementen klopt namelijk niet altijd! Soms wijken de hoeveelheden af of staan niet alle gebruikte stoffen op het etiket. Er kunnen dus stoffen inzitten waar we geen weet van hebben. Erger nog, er worden soms zelfs geneesmiddelen of verboden stoffen in de supplementen gevonden.

Wat is een beter alternatief?

Het allerbeste is natuurlijk om alle voedingsstoffen die je nodig hebt uit je dagelijks eten te halen. Gevarieerd eten, veel verse groenten en fruit en ook voldoende goede koolhydraten en resistent zetmeel zorgen er voor dat je op de goede weg bent. Mocht je dan nog extra vitaminen en mineralen nodig hebben, dan kun je altijd bij een diëtiste terecht voor advies.

Wat als ik deze voedingssupplementen heb gebruikt?

Het NVIC raadt aan om altijd je huisarts te raadplegen wanneer je klachten krijgt na het gebruik van een supplement. Het slimst is om het betreffende product mee te nemen naar de arts, zodat hij/zij contact kan opnemen met het NVIC. Blijf niet rondlopen met klachten: je gezondheid is je meest kostbare bezit!