Wat zijn de voor- en nadelen van vegetariër worden?

Vegetariër kan je worden om verschillende redenen. Bijvoorbeeld omdat je het zielig vindt voor de dieren, omdat het beter is voor het milieu, omdat het beter is voor je gezondheid of misschien omdat je vlees niet lekker vindt. Het is niet simpelweg geen vlees meer eten, je moet ook de juiste vervangers hebben voor het vlees. Je basisvoeding moet namelijk voldoende voedingsstoffen bevatten en gevarieerd zijn. Er zijn verschillende soorten varianten voor het eten van minder vlees. Vegetariërs eten geen vlees en vis en veganisten eten helemaal geen dierlijke producten. Wanneer je als vegetariër wel vis eet wordt je een pescotariër genoemd. Ook zijn er steeds meer mensen die er voor kiezen om één of twee dagen per week vegetarisch te eten, dit zijn flexitariërs.

Voordelen van vegetariër worden

Vegetariër worden brengt veel voordelen met zich mee. Niet alleen voordelen voor jezelf maar ook voor de samenleving. Een belangrijk voordeel voor jezelf is dat je gezonder leeft. Door het eten van minder vlees heb je minder kans op hart- en vaatziekten, diabetes en darmkanker. Omdat je meer groente eet zul je ook minder vet en meer gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen waardoor het makkelijker is om af te vallen. Daarnaast heb je door het eten van minder vlees minder kans dat antibiotica niet werkt. Veel dieren krijgen namelijk antibiotica toegediend om ziekten te voorkomen. Hierdoor raken bacteriën resistent en kan het voor komen dat antibiotica niet meer aanslaat wanneer je ziek bent. Door het minder eten van vlees bespaar je ook geld, groentes zijn namelijk een stuk goedkoper dan vlees.

Vegetariër worden heeft ook invloed op het milieu en de natuur. De vee-industrie heeft op verschillende manieren veel impact op het klimaat en milieu. Er is veel veevoer nodig om vlees te produceren. Driekwart van alle landbouwgrond dient voor de productie van veevoer. Deze vruchtbare grond is soms na enkele jaren al niet meer geschikt voor het verbouwen van voedsel. Hierdoor worden in Zuid-Amerika grote delen tropisch regenwoud gekapt. De biodiversiteit in deze gebieden neemt af en het duurt heel lang voordat er überhaupt weer iets kan groeien op deze grond. Het produceren van vlees vereist ook veel water. 1 kilo rundvlees vereist 15.000 liter water. Dit is natuurlijk ook negatief voor het milieu omdat hierdoor de hoeveelheid drinkwater afneemt.

vegetariër worden

Vegetariër worden vanwege de dieren

Veel mensen vinden het eten van vlees zielig voor de dieren. Voor ons eten moeten veel dieren worden geslacht. Dit zijn er volgens cure4life in Nederland 1,5 miljoen per dag! Veel van de dieren uit de vee-industrie leven in slechte omstandigheden. Een goede reden dus om minder vlees te eten. Tegenwoordig eten we zo veel vis dat er op veel plekken sprake is van overbevissing. Veel vissoorten worden daarom ook met uitsterven bedreigd.  Bovendien wordt vegetarisch eten steeds lekkerder. Er zijn veel (culinaire) gerechten die ook zonder vlees het juiste aantal voedingsstoffen bieden.

Nadelen van vegetariër worden

Vegetariërs kunnen verschillende tekorten aan voedingsstoffen krijgen. Bijvoorbeeld een tekort aan ijzer. Een tekort aan ijzer kan er voor zorgen dat je je zwak en duizelig voelt of last krijgt van spierkrampen en hoofdpijn. Deze voedingstoffen zitten voornamelijk in vlees en vis maar ook in kleinere hoeveelheden in melk en eieren. Goede alternatieven voor ijzer zijn spinazie, boerenkool, broccoli, zeewier, noten en volle granen. Ook teff graan bevat veel ijzer, het wordt vaak aanbevolen voor mensen met bloedarmoede. Om een ijzertekort te voorkomen kan je Teff graan toevoegen aan je dagelijkse voeding. Hier een paar voorbeelden van lekkere recepten met Teff graan.

Bovendien hebben vegetariërs een grote kans om een tekort aan vitamine B12 te krijgen. Vitamine B12 is erg belangrijk voor een goede weerstand en het hebben van energie. Vitamine B12 is alleen te vinden in dierlijke producten, namelijk in vlees, vis en melk. Om te zorgen dat vegetariërs nog genoeg van deze vitamine binnenkrijgen moeten ze supplementen nemen. Daarnaast kan een ook tekort aan eiwitten optreden bij het niet eten van vlees. Vegetariërs kunnen dit vermijden door linzen, bonen, noten en tofu te eten. De tekorten aan voedingsstoffen kunnen worden vermeden door gevarieerd te eten.

Voor meer informatie over wat je wel en niet kan eten of voor lekkere en gezonde recepten kan je een kijkje nemen bij onze gezonde recepten.