Het is alweer bijna koningsdag! Op deze dag vieren we feest ter ere van Willem-Alexander en daar hoort natuurlijk wat lekkers bij. Het meest bekende lekkers op koningsdag is toch wel de tompoes, maar of dat nou zo gezond is? Wij laten wat gezonde koningsdag snack recepten aan je zien. Ben je aan het diëten? Lees dan in ons artikel over afvallen zonder diëten, dat een snack tussendoor soms geen kwaad kan.

Gezonde oranje wafels

In de ochtend kun je deze heerlijke wafels maken, om met een goed gevulde buik de feestelijke activiteiten voort te zetten. Dit gezonde recept is niet alleen makkelijk om te maken, maar ook nog eens heerlijk. Om de wafels oranje te maken kan je wat bietenpoeder toevoegen. Het rode van de biet en het gele van de wafelmix maakt de wafels oranje. Het recept voor gezonde ‘normale’ wafels hebben we voor je uitgeschreven, voeg dus alleen op gevoel de bietenpoeder toe.

Gezonde oranje wafels

Wortel & sinaasappel soep

Nee, niet direct de combinatie die je zou verwachten voor een soep, maar wel heel lekker! Er zit zowel groente als fruit in deze soep wat hem extra gezond maakt. Als je de sinaasappelsap zelf perst is het vrij van extra suikers. Natuurlijk is de soep in de bekende kleur van deze dag : Oranje! Dit past mooi in het rijtje van gezonde koningsdag snacks.

Gezonde soep met groente en fruit

Ingrediënten:

 • 35 ml olijfolie
 • 500 gram wortels
 • 65 gram sjalotten
 • 750 ml groente bouillon
 • 125 ml sinaasappelsap
 • Zout en peper om op smaak te maken

Hoe maak je het:

 1. Verwarm in een middelgrote pan olijfolie op een middelhoog vuur. Voeg wortels en sjalot toe en bak 5 minuten.
 2. Giet de groentebouillon in de pan en verhoog de vlam tot middelhoog en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten koken, of tot de wortels gaar en zacht zijn.
 3. Haal de soep van het vuur. Giet de soep in een blender en pureer het tot een gladde massa. Meng hete vloeistoffen in porties waarbij de vaas maar half gevuld is! Hete vloeistoffen zetten uit in de blender en kunnen de deksel van het apparaat afschieten.
 4. Roer sinaasappelsap bij de gepureerde soep, breng op smaak met zout en peper.
 5. Serveer heet of gekoeld.

Zoete aardappel frietjes

gezonde zoete aardappel friet recept

Een lekkere krokante snack maak je met zoete aardappel friet. Het is niet alleen lekker en gezond maar ook nog eens makkelijk te maken. Je hoeft de aardappels niet eens te schillen; je kan ze gelijk in lange dunne frieten snijden. Vervolgens kan je ze bakken in een pan met wat olie totdat ze knapperig zijn. Als toevoeging kan je er zout en paprika poeder overeen strooien. Jammie!

Benieuwd naar andere recepten? We hebben een hele lijst voor je gemaakt met lekkere en gezonde recepten. Probeer bijvoorbeeld eens deze gezonde muffins.