Gezond recept: Havermoutcrumble met zoete aardappel

Met havermout kan je onbeperkt variëren: kickstart-ontbijtjes, smoothies of muffins – je kan deze vezelrijke graansoort vrijwel in elk gericht verwerken. Niet alleen tot een goed en vullend ontbijt, ook als toetje kan havermout heel erg lekker zijn! Door de zoeteaardappel combi mogen we deze havemoutcrumble met recht tot toptoetje bombarderen.

Gezond recept: Havermoutcrumble met zoete aardappel

Recept Havermoutcrumble met zoete aardappel

Weer een heerlijk recept van veganchallenge! Deze ovenschotel van havermoutcrumble met zoete aardappel maakt een bijzondere variant van havermout. Je kan het bijvoorbeeld maken als een verwenontbijt op de zondagochtend. Het klinkt wellicht raar om aardappel te verwerken in een zoete ovenschotel. Zoete aardappel is een bijzondere groente die zich voortreffelijk leent voor zoete gerechten. Door de combinatie van havermout en zoet aardappel zit dit gerecht boordevol resistent zetmeel!

Voor 4 personen

Bereidingstijd: 30 – 60 min

Ingrediënten

Voor de ovenschotel:

  • 50 gram havermout
  • 400 milliliter rijstmelk
  • 300 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • 1 rijpe banaan
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel kaneel
  • ¼ theelepel zout
  • Snuf nootmuskaat
  • 2 eetlepels agave siroop

Voor de topping:

  • 40 gram pecannoten of walnoten, gehakt
  • 2 eetlepels vloeibare plantaardige margarine of zonnebloemolie
  • 2 eetlepels bloem
  • 50 gram bruine basterdsuiker

Bereiding

Binnen 30 – 60 minuten heb je deze heerlijke havermout crumble met zoete aardappel op tafel:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Kook ondertussen de zoete aardappel ongeveer 5 – 10 minuten, tot je er met een vork in kunt prikken. Zet het aan de kant.
  2. In dezelfde pan kun je de havermout koken. Doe de havermout en rijstmelk samen in de pan en breng aan de kook. Laat 5 minuten koken en roer regelmatig. Voeg de zoete aardappel en banaan toe en puree het met een aardappelstamper. Er mogen wat grove stukken overblijven.
  3. Roer de vanille, kaneel, zout, nootmuskaat en agave siroop erdoor en laat het vuur nog even laag staan terwijl je de topping bereidt.
  4. Meng de pecannoten, margarine, bloem en basterdsuiker in een kom met een vork.
  5. Verdeel het havermout mengsel met daarover de topping in een lage ovenschaal. Bak ongeveer 20 minuten en zet dan nog even de grill aan voor een paar minuten, voor een crunchy topping.

Wil je nog meer recepten met resistent zetmeel. Kijk dan bij onze gezonde recepten met resistent zetmeel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *