Als je last van je darmen hebt ben je niet de enige. Veel mensen hebben een slechte darmgezondheid en weten niet waardoor dit komt. Ze hebben bijvoorbeeld last van een opgeblazen gevoel, pijn, diarree of obstipatie. Dit kan erg vervelend of ongemakkelijk zijn. Hoe je je darmgezondheid kunt verbeteren is voor velen een raadsel. Gelukkig kan darmgezondheid drastisch verbeterd worden door eenvoudige aanpassingen in je dagelijkse maaltijden en tussendoortjes. Butyraat brengt je darmen weer in balans!
Naast gênante en ongemakkelijke fysieke symptomen, is onze darm ook een indicator voor onze hersenen. Niet alleen helpen onze darmen ons met de spijsvertering, opname van voedsel en voedingsstoffen, ze geven deze cellen ook signalen door aan onze hersenen. Het helpt ons immuunsysteem in het algemeen. Daarom kan een ongezonde darm direct invloed hebben op de gezondheid, stemmingen en het vermogen van onze hersenen om met stress om te gaan.
Wat zijn belangrijk oorzaken van een ongezonde darm?
De darm-gerelateerde symptomen die we ervaren worden vaak veroorzaakt door het ontbreken van gezonde darmflora (ook wel darmbacteriën genoemd). Deze kunnen worden gevoed met de juiste voeding. Als je dit niet doet, functioneert je lichaam in de basis al niet goed en kan dit veel vervelende gevolgen met zich meebrengen. Goede bacteriën zorgen er namelijk voor dat slechte bacteriën op afstand gehouden worden en ondersteunen hierdoor het immuunsysteem. Wanneer je deze goede bacteriën niet voldoende in je lichaam hebt, kan dit leiden tot allerlei darmproblemen zoals een prikkelbaar darm syndroom (PDS), candida (schimmelinfectie) of uiteindelijk chronische ontstekingen in de darmen of het spijsverteringskanaal.
Hoe je je darmgezondheid verbetert
De goede bacteriën in onze darmen worden gevoed wanneer men het juiste voedsel eet. Dit is waar butyraat, een prebiotica en een belangrijke energiebron voor cellen in de darmwand, van belang is. Prebiotische voedingsmiddelen hebben het vermogen om de groei van nuttige bacteriën in de darm te bevorderen (1). Daarom wordt het steeds vaker genoemd bij een gezond dieet. Fermenteerbare vezels vallen onder prebiotica, welke worden omgezet in vetzuren zoals butyraat en acetaat. Deze worden door bacteriën in de dikke darm afgebroken, ook wel fermentatie genoemd.
Wanneer we prebiotische voedingsmiddelen consumeren, nemen onze darmbacteriën deze voedingsmiddelen op en produceren vetzuren met een korte keten zoals butyraat. De lever kan alleen zulke vetzuren gaan maken, als het niet bezig is om suiker om te zetten in glycerine (lichaamsvet). Daarom is het van belang om de goede koolhydraten te eten. Vetzuren met een korte keten worden in verband gebracht met voordelen zoals verminderd risico op kanker, gewichtsverlies, vermindering van hypercholesterolemie, verbeterde absorptie van elektrolyten / mineralen en een gezonder immuunsysteem (2).
Helaas kennen veel mensen die dagelijks darmproblemen hebben het niet, terwijl fermenteerbare vezels die butyraat omzetten zorgen voor een soepele darmmassa. Dit zorgt voor een goede doorstroom wat de stoelgang bevordert. Voedt je lichaam dus met goed voedsel voor je darmcellen. Bij een extreem hoge inname bestaat de kans op winderigheid of diarree. Bouw het dus rustig op.
Integreer meer voedingsbronnen die butyraat bevorderen
Over het algemeen nemen we onvoldoende bronnen voor butyraat op in onze voeding. Ons voedsel bevat te weinig vezels, met name prebiotische vezels. Voeg daarom nu goede voedingsbronnen aan uw dagelijkse dieet toe, die de productie van butyraat in uw lichaam bevorderen. Wanneer uw dieet voldoende resistent zetmeel bevat, zullen uw cellen butyraat gebruiken als hun belangrijkste energiebron. Bekijk daarom onze lijst met voedingsbronnen die resistent zetmeel bevatten en butyraat bevorderen.
Hoe dit precies werkt?
Onderzoek naar butyraat
Onderzoek naar de voedingsstof butyraat heeft aangetoond dat de negatieve gezondheidseffecten van obesitas verminderd werden bij muizen. Normaal gesproken halen darmbacteriën de stof uit voedingsvezels, maar bij overgewicht neemt de hoeveelheid van deze bacteriën af. Muizen met obesitas die extra butyraat kregen, verloren overgewicht en verbeterden hun verslechterde geheugen als gevolg van een vetrijk dieet. Daarnaast namen ontstekingen en leververvetting af en verlaagde hun bloeddruk (3).
Dus waar wacht je nog op – voeg nu meer butyraat toe aan je dieet!
Bronnen
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18215222
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2635701/
(3) https://www.radboudumc.nl/nieuws/2017/voedingsvezels-maken-muis-minder-vergeetachtig
Recente reacties