Buikvet verliezen kan lastig zijn, er is niet één bepaalde regel die er gelijk voor zorgt dat je buikvet verliest. Maar met de goede informatie kun je snel en gezond buikvet kwijtraken. Natuurlijk is elk lichaam anders, maar er zijn verschillende dingen die je kunt doen die helpen buikvet verliezen. Waar begin je? Wij stelden een handig artikel voor je samen met alle informatie:

Wat is buikvet?

Om te begrijpen hoe je buikvet verliest, is het eerst belangrijk om de verschillende vormen vet onder je huid te begrijpen – want het is meer dan alleen ‘vet verliezen’. Lichaamsvet in alle gebieden heeft gevolgen voor de gezondheid, maar rond de buik heeft een sterkere band met hart- en vaatziekten.

Buikvet is het vetweefsel in je buikholte en rondom je middel (je ‘zwembandje’). Het zit onder en tussen de huid, maar bovenop de spieren. Omdat het zo dicht op het oppervlak zit, is het dan ook snel zichtbaar. Daarnaast is te veel van dit vet dus gevaarlijk. Een grote hoeveelheid buikvet vergoot de kans op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en vervroegde sterfte.

Vrouwen hebben een andere vetverdeling dan mannen. ‘Buikvetgenen’ staan bij hen nou eenmaal anders afgesteld (1). Het vet wordt over het algemeen verdeeld over de heupen, billen, dijbenen en buik. Daarnaast heb je zogenaamd visceraal vet, dat zich dieper in het lichaam bevindt. Dit is erg ongezond en kan leiden tot hart- en vaatziekten. Je buikvet verliezen is dan ook een goed voornemen, alleen dan wel op een gezonde manier!

Waarom heb je buikvet

Waarom heb je buikvet?

Er zijn verschillende redenen waarom je buikvet hebt. De genetische factor speelt een rol; het bepaald waar je het meeste vet opslaat. Er zijn echter ook algemene factoren die buikvet verminderen, waar je wel wat aan kunt doen. We bespreken ze hieronder:

Buikvet door Stress

Onderzoekers aan de universiteit van Yale (2) ontdekten dat slanke vrouwen die veel stress hadden, meer kans hadden op buikvet. Ze liepen ook veel meer risico op het ontwikkelen van diabetes of hartaandoeningen. We kunnen nooit compleet stressloos door het leven gaan, maar je kunt wel beter worden in het managen. Bedenk ook eens wat de grootste stressfactor in je leven is en of je er wat aan kunt veranderen.

Kortom: Stress kan buikvet veroorzaken.

 

Slaaptekort

Slaap is erg belangrijk voor je gezondheid; het is essentieel voor het goed functioneren van je lichaam en met name je hersenen. Het gaat allemaal om kwaliteit boven kwantiteit – je krijgt misschien acht uur gebroken slaap of vijf uur diepe slaap, maar het laatste is veel gezonder voor je. Slaap kan een impact hebben op bijna alles in het lichaam, van het voedsel waar je naar verlangt tot je vermogen om te herstellen van het sporten. Om goed te slapen kan je het beste 2 uur van tevoren stoppen om naar schermen zoals je laptop, tablet en telefoon te kijken vanwege het blauwe licht dat ons biologische ritme verstoord (3).

Kortom: Slechte slaap kan buikvet veroorzaken.

 

Buikvet verliezen door gezonde voeding

Bewerkte voedingsmiddelen en suiker

Wanneer je slaap goed is, is de volgende stap bij buikvet verminderen : je voeding. Bepaalde voedingsmiddelen zoals bewerkte voedingsmiddelen en suiker kunnen een slecht effect hebben op je lichaam. Vaak eet je veel meer suiker op een dag dan dat je beseft. Het gaat dan vooral om bijvoorbeeld frisdrank, waar veel suiker in zit. Onderzoeken hebben aangetoond dat vloeibare calorieën in deze drankjes niet hetzelfde effect hebben op je eetlust. Bij vast voedsel raak je verzadigd, maar wanneer je calorieën drinkt niet. Hierdoor compenseer je de calorie inname door frisdrank niet door minder te eten (4,5). Lees ook eens ons artikel : Hoeveel suiker per dag is gezond?

Kortom: Vaak suikerrijk voedsel eten en drinken kan buikvet veroorzaken.

 

Vezelarm dieet

Buikvet verminderen gaat niet door een vezelarm dieet. Vezels zijn juist ontzettend belangrijk voor je gezondheid en het reguleren van je gewicht. Verschillende typen vezels laten je vol voelen, je honger hormonen reguleren of calorieën absorberen (6). Een groot onderzoek onder proefpersonen van de Framingham Heart Study, toonde aan dat vezelrijke hele granen in verband werden gebracht met minder buikvet. Bewerkte granen leken buikvet te verhogen. Een voorbeeld van een hele graansoort is Teff.

Kortom: Bewerkte granen kunnen voor meer buikvet zorgen. Hele graansoorten zoals Teff verminderen buikvet.

 

Eiwitten

Daarnaast zijn eiwitten een belangrijke factor om gewichtstoename te voorkomen en buikvet verliezen. Mensen die in onderzoeken de meeste eiwitten eten hebben namelijk minder buikvet. Voeding met veel eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel, versnellen de spijsvertering en kan tot lagere calorie inname leiden (7,8).

Kortom : Weinig eiwitten in voedsel kan leiden tot meer trek en toename van buikvet.

 

Verkeerde darmbacteriën

Sommige bacteriën zijn gunstig voor de gezondheid, terwijl andere voor problemen kunnen zorgen. Uw darmbacteriën worden ook wel uw darmflora of microbioom genoemd. Een goede gezondheid is belangrijk om een gezond immuunsysteem te behouden en ziekten te voorkomen. Een disbalans in het maagdarmkanaal verhoogt uw risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes, hartziekten, etc. Om uw darmbacteriën gezond te houden is het van belang ze te voeden met vezels en resistent zetmeel.

buikvet verliezen

Buikvet verbranden

Als je voeding goed is en je nog steeds overtollig vet hebt, dan kun je naar je training kijken. Sommige mensen denken dat buikvet verliezen alleen met sporten te maken heeft. Er is een hype om hoge-intensiteit trainingen te doen en jezelf maximaal te pushen, maar training is ook een stress factor op het lichaam. Als je niet weet hoe je met stress om moet gaan en hoe je je lichaam weer bij laat komen dan kan het ongezonde gevolgen hebben zoals overtollig buikvet.

Vaak denken mensen dat als ze veel buikspier oefeningen doen, ze de verbranding van hun buikvet stimuleren. Ook al klinkt dit logisch, werkt dit helaas niet. Met oefeningen die een bepaald deel van je lichaam trainen, zorg je er niet voor dat je daar plaatselijk vet verbrandt. Natuurlijk kun je ze alsnog doen, maar verwacht niet dat alleen hierdoor je buikvet af zal nemen.

Een actieve levensstijl is daarentegen wel goed voor je gezondheid. Volgens onderzoek (9), konden mensen de terugkeer van buikvet voorkomen wanneer ze aan krachttraining of aerobics deden gedurende een jaar na het afvallen. Degenen die niet bewogen, en een inactieve levensstijl hadden, kregen juist 25 tot 38 procent meer buikvet.

Kortom: Lokaal vet verbranden kan niet en een actieve levensstijl helpt buikvet tegengaan.

Meer lezen over dit onderwerp? Lees dan onze 10 tips voor gezond eten en afvallen zonder dieet.

Bronnen:

  1. https://www.volkskrant.nl/wetenschap/dik-worden-ontstaat-tussen-de-oren~be42d955/
  2. https://news.yale.edu/2000/09/22/study-stress-may-cause-excess-abdominal-fat-otherwise-slender-women
  3. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/blue-light-has-a-dark-side
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19248858
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10878689
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21676152
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22284338
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15867303
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19816413