Hoe leuk zou het zijn als je familie langskomt met kerst en je lekker kan genieten van een zelfgemaakt kerstbrood? Je kan kerstbrood op verschillende manieren maken maar het is wel zo lekker als je tussen alle chocola en lekkernijen door een gezond kerstbrood kan eten. Een gezond kerstbrood kan je gemakkelijk maken met Teff. Hieronder leggen we het je stap voor stap uit.

Ingrediënten kerstbrood

 • 4 grote rijpe bananen
 • 60 gram bruin Teffmeel
 • 1 eetlepel gemalen kaneel
 • ½ theelepel zout
 • 1 theelepel bicarbonaat
 • 4 middelgrote eieren
 • 50 gram kokosolie
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 1 eetlepel appelciderazijn
 • 1 eetlepel ahornsiroop
 • 50 gram pecannoten

Makkelijk recept kerstbrood

 1. Verwarm de oven voor op 180°C en zet alvast een broodbakvorm klaar met bakpapier erin.
  Zorg ervoor dat je genoeg papier aan beide kanten van het blik hebt om het brood uit het blik te tillen als het eenmaal gebakken is. (Heb je geen broodbakvorm dan kan het ook in een cakebakvorm.
 2. Pel de bananen en pers ze fijn tot moes in een mengkom. Klop vervolgens de eieren in een ander kommetje.
 3. Meng alle natte ingrediënten samen in de mengkom met de bananenmoes erin.
 4. Meng alle droge ingrediënten samen in een mengkom.
 5. Roer de natte ingrediënten door de droge ingrediënten en mix het geheel tot een glad beslag (Gebruik hier eventueel een mixer voor).
 6. Giet het beslag in de met bakpapier gevulde broodbakvorm, en versier de bovenkant van het brood met een paar peccannoten. Of duw een aantal pecannoten wat dieper in het beslag voor een glutenvrij kerstbrood met meer structuur.
 7. Bak het brood 60 minuten op 180° Controleer of het brood goed is door er een mes in te steken. Als het mes er schoon uitkomt dan is het brood klaar!
 8. Laat het brood na afloop eerst 10 minuten afkoelen in het blik. Haal vervolgens het brood voorzichtig uit het blik. Het brood zal vrij kwetsbaar zijn totdat het helemaal afgekoeld is.

Kerstbrood met noten en rozijnen

Tips

Tip 1: Gebruik in plaats van pecannoten ook eens andere noten en zaden zoals walnoten, pinda’s of zelfs licht geroosterde boekweitgrutten.

Tip 2: Wil je een kerststol maken? Dan kan je ook zelf gezonde amandelspijs maken om in je kerstbrood te stoppen! Zorg er alleen wel voor dat je de amandelspijs een weekje eerder maakt dan je kerstbrood gezien de lange tijd dat het amandelspijs moet rijpen.

Gezonde amandelspijs maak je door de volgende ingrediënten met elkaar te mixen:

 • 250 gram geblancheerd amandelmeel
 • 200 ml koud geslingerde honing
 • Klein beetje water

Vervolgens moet het mengsel ingewikkeld worden in folie en daarna in aluminiumfolie. Als laatste moet het geheel de koelkast in om te rijpen. Als de amandelspijs na een week klaar is met rijpen zal je voor gebruik eerst een beetje water, room of ei toe moeten voegen om de amandelspijs wat soepeler te maken.

Kerstbrood met verschillende soorten noten en granen

Wat is Teff?

Teff is in Nederland een opkomend graansoort. Toch weten veel mensen nog niet wat teff precies is. Teff is een gewas dat zijn oorsprong vindt in Ethiopië en Eritrea en daarbij is teff ook gelijk een van de eerste graansoorten die deze landen konden verbouwen als voedselbron. Het is een gewas uit de familie liefdegrassen. De graankorrels zijn heel klein maar elke halm van de plant draagt toch een grote hoeveelheid zaadjes bij zich. Teff kan gemakkelijk in extreme weersomstandigheden groeien, van extreme droogte tot extreem vochtige omstandigheden.

Teff zit bomvol voedingsstoffen in vergelijking met andere soorten granen blijkt uit een rapport over de voedingswaarde van teff. Zo is teff dus een goede bron van vezels, bevat het verschillende mineralen, aminozuren en proteïne.

Geniet van je zelfgemaakte glutenvrije kerstbrood! Op zoek naar meer teff recepten of recepten met resistent zetmeel? Check de BewustLeven site!

 

Bronnen:
The Happy Tummy Co.
Eet goed voel je goed