Brood in een gezond eetpatroon is goed mogelijk. Beter dan je misschien wel denkt! We leggen je graag uit waarom dat zo is.
Is brood een dikmaker?
Het wordt wel eens gezegd dat brood een dikmaker is. Dit zou komen doordat het veel koolhydraten bevat. Het is een beetje kort door de bocht om al het brood op één stapel gelabeld ongezond te gooien. Er zijn namelijk verschillende soorten koolhydraten. Dit zijn: goede (langzaam verterende en onverteerbare) koolhydraten en slechte (snel verterende) koolhydraten. Hierover hebben we ook in het artikel Afvallen zonder diëten verteld. Brood bevat een mix van deze soorten koolhydraten en niet elk brood bevat evenveel slechte koolhydraten.
Goede koolhydraten in brood
In de natuur, dus ook in granen, vind je een combinatie van goede en slechte koolhydraten. In een boterham zitten dus zowel snel verteerbare koolhydraten als langzaam verterende koolhydraten en onverteerbare koolhydraten zoals resistent zetmeel. Onverteerbare koolhydraten worden niet afgebroken in je dunne darm. In plaats daarvan voeden ze de goede bacteriën in je dikke darm. Deze bacteriën produceren dan een vetzuur dat de cellen in jouw darmwand voedt. Ondanks dat elk brood van graan gemaakt wordt, bevat niet elk soort brood voldoende langzaam verteerbare koolhydraten en resistent zetmeel. De vraag die we ons dus moeten stellen is: welk brood is gezond en bevat genoeg resistent zetmeel?
Brood in een gezond eetpatroon
Hoe past brood in een gezond eetpatroon? Het wordt aanbevolen (o.a. door de World Health Organisation (WHO)) om ongeveer 55% van je energie uit koolhydraten te halen. Dat laat zich in ongeveer 260 gram koolhydraten per dag vertalen. Het streven is hierbij om zo min mogelijk slechte koolhydraten binnen te krijgen en zo veel mogelijk goede koolhydraten. Brood is een goede bron van koolhydraten, maar (erg) veel brood bevat lang niet genoeg langzaam verterende koolhydraten en resistent zetmeel. Het is dus een kunst om gezond brood te herkennen!
Gezond brood bevat de juiste verhouding snel verteerbare koolhydraten, langzaam verteerbare koolhydraten en resistent zetmeel. Veel moderne granen bevatten nog maar weinig goede koolhydraten en andere voedingsstoffen. Het is hierdoor belangrijk om brood te eten van granen die onveranderd zijn. Granen zoals teff en quinoa bevatten nog wel genoeg langzaam verteerbare koolhydraten en sporenelementen. Zo bevat brood gemaakt met teff veel meer resistent zetmeel dan volkoren brood. Door 2 sneden teff brood voor een maaltijd te eten hoef jij je geen zorgen te maken of je wel voldoende goede koolhydraten binnen krijgt!
Informatie over hoe resistent zetmeel je darmen voedt
Een rapport van WHO over de aanbevolen hoeveelheid koolhydraten
Recente reacties