Afvallen zonder diëten kan alleen als je op een structureel andere manier gaat eten en rekening houdt met de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Die structurele verander zorgt ervoor dat je geen jojo-effect meer ervaart en het dus makkelijker vol te houden is!
Wat doet een dieet met je lichaam?
Een dieet zorgt ervoor dat je structureel te weinig energie en voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in een overlevingsmodus terecht komt. Je bouwt tekorten op. Hierdoor leent je lichaam voedingsstoffen die het nodig heeft van zichzelf. Afvallen zonder diëten is daarom veel gezonder.
Blijvend afvallen met een gezond eetpatroon
Om blijvend af te vallen is het van belang om gezond en gebalanceerd te eten. De meeste mensen eten te veel snelle koolhydraten. Deze koolhydraten worden in energie omgezet, maar geven je geen verzadigd gevoel. Hierdoor is het makkelijk om te veel te eten, waardoor overtollige energie in vet wordt opgeslagen. Het is van belang om veel langzame koolhydraten te eten. Het wordt aanbevolen om zo’n 55% van je dagelijkse energie uit koolhydraten te halen en de overige 45% van je energie uit eiwitten en (goede) vetten te halen.
Afvallen zonder diëten doe je met langzame koolhydraten
Met een gezond eetpatroon kun je ervoor zorgen dat jouw lichaam in de ‘gezonde’ stand komt. Dit kun je doen door de juiste hoeveelheid en soorten koolhydraten, vet, eiwitten en mineralen en vitamines te eten. Je lichaam wordt dan gestimuleerd om vet te verbranden! Van de koolhydraten die per dag aanbevolen wordt is het aan te raden om een combinatie van verschillende koolhydraten te eten. Wij raden je aan om 20% resistente koolhydraten (minimaal 14 gram per maaltijd) en maximaal 30% snelle koolhydraten te eten. De overige 50% zijn langzame koolhydraten.
Voel je beter met een gebalanceerd eetpatroon
Een gezond en gebalanceerd eetpatroon helpt je om je lichaam gezond te maken en je ideale gewicht te behalen. Bovendien merken veel mensen dat ze veel minder trek krijgen in snacks. Het wordt een stuk gemakkelijker om gezonde keuzes te maken. Mocht je er een keer voor kiezen om ongezond te eten, dan is het geen probleem. Binnen de kortste keren is eventueel extra opgeslagen gewicht weer verbrand! Dit dankzij een gezond eetpatroon.
World Health Organisation (WHO) rapport over ADH koolhydraten (hoofdstuk 2)
Hoi, ik ben 12 jaar en weeg teveel voor mn leeftijd
hoe kan ik dat veranderen??
Ik kan iedereen aanraden om hier mee aan de slag te gaan! Het is niet zo moeilijk en ik ben door meer resistent zetmeel te eten inmiddels 17 kilo afgevallen in 6 maanden.
Beste M Beijk vd Drift,
wat goed om te horen! Echt super!
Als ik dit antwoord lees, begrijp ik, dat als ik dit wil eten, het vandaag moet klaarmaken en morgen opwarmen en eten?
Dit is dus voor pasta’s (macaronie ) en rijst (zelfgemaakte nasi ).
Geen potgroente (ivm.de toegevoegde suikers ), maar hoe zit dit met diepgevroren groentes?
Beste Frans,
niets moet natuurlijk. Het afkoelen en opnieuw opwarmen van pasta en rijst is maar een methode om meer resistent zetmeel te eten en om pastagerechten etc. gezonder te maken. Want persoonlijk vinden we pasta erg lekker!
Met diepgevroren groentes zit het net even wat anders, want in sommige producten neemt de hoeveelheid resistent zetmeel af door het invriezen, maar bij andere producten neemt het toe. Diepgevroren aardappels bevatten meer resistent zetmeel, maar bij bijvoorbeeld sperziebonen neemt de hoeveelheid juist af door het invriezen (van 8 gram gaat het naar 7 gram per portie van 75 gram).
Je kunt het zekere voor het onzekere nemen door verse groente te kopen (groentes rijk aan resistent zetmeel zijn witte bonen, sperziebonen, erwten en peultjes), maar diepgevroren groenten kunnen ook gewoon. Eventueel kun je compenseren door op een ander moment meer resistent zetmeel te eten, of diepvries groente combineren met een ander resistent zetmeel rijk product.
Hopelijk is het duidelijk zo!
als het zo logisch klinkt en werkt wil ik er meer van weten
Bedankt voor je reactie! We doen ons best om regelmatig informatieve stukken te schrijven, dus hou de website in de gaten!
Heel mooi artikel,ik wil hier graag meer over weten,dankjewel
vr grt
Fijn dat je iets aan het artikel hebt! Er komen nog meer artikelen aan, dus hou de website in de gaten!
Thanks
Bedankt
Welke zijn de resistente koolhydraten, de snelle en de langzame? Hoe kom ik daar achter?
Hoi Marjan,
Dat is een goede vraag!
De snelle koolhydraten zijn de mono- en disachariden (simpele suikers), de poly- en oligosachariden zijn langzame koolhydraten of resistente koolhydraten (complexe suikers). In de natuur komen deze drie soorten koolhydraten vooral samen voor. Het is de truc om eten te kiezen dat meer langzame en resistente koolhydraten bevat dan snelle koolhydraten. Dat is niet makkelijk (je kunt het namelijk niet aan de buitenkant zien) en de voedingsindustrie maakt het ook alleen maar moeilijker. Op de etiketten in de supermarkt staat dit namelijk niet goed aangegeven (zo worden resistente koolhydraten nooit genoemd).
Makkelijke richtlijnen om vast mee te beginnen zijn: Weinig voorbewerkt voedsel eten (daar zitten veel snelle koolhydraten in) en veel vezelrijk voedsel, zoals verse groenten en teff graan (bekijk bijvoorbeeld Slankbrood eens). Balans is de sleutel, dus vlees en vis (of vleesvervangers indien je vegetariër bent) zijn ook helemaal prima!
Pasta’s en rijst bevatten als ze gekookt zijn veel snelle koolhydraten, maar als je ze eerst laat afkoelen en dan weer opwarmt bevatten ze weer meer resistente koolhydraten. We hebben hier artikelen over geschreven:
http://bewustleven.nl/gezonde-pasta/ en http://bewustleven.nl/gezondere-manier-rijst-koken/ . Daar wordt ook uitgelegd hoe dat werkt.