Als je kijkt op de ingrediëntenlijst van een product is de kans klein dat je ‘resistent zetmeel’ tegen gaat komen. Resistent zetmeel is niet de nieuwste ‘hype’. We hebben het namelijk allemaal nodig. Wij leggen je uit waarom je resistent zetmeel in je dagelijkse voeding moet implementeren.
Wat is resistent zetmeel?
Het kan natuurlijk zijn dat je deze term voor het eerst hoort. Resistent zetmeel is niet hetzelfde als ‘standaard’ zetmeel. Resistent zetmeel is een koolhydraat, maar dan met een veel langere keten dan het zetmeel wat we normaal gewend zijn. Zie ook ons artikel wat is resistent zetmeel.
Omdat het niet volledig verteerd wordt in de dunne darm, gaat een groot deel van deze keten door naar de dikke darm. Hier kan het wel ‘gefermenteerd’ worden. Deze keten voedt de goede bacteriën in onze dikke darm. De goede bacteriën breken de keten af in energie waar zij zelf van leven. Bij het afbreken van deze keten komt ook boterzuur vrij.
De voordelen van resistent zetmeel
Standaard zetmeel kent een kleine keten die gemakkelijk afgebroken kan worden door de enzymen in je dunne darm. Zodra je lichaam klaar is met het verteren van deze kleine keten, zal een zenuw in je darm een signaal aan de hersenen afgeven. Het vertelt dat je lichaam weer voedsel nodig heeft. Resistent zetmeel daarentegen kent langere ketens. Je lichaam doet er veel langer over om dit te verteren. De zenuw in je darmen zal pas een signaal afgeven wanneer het verteerproces is afgelopen. Het grote voordeel: Je hebt minder snel honger, wat kan resulteren in gewichtsverlies!
Dat is niet het enige. Doordat je lichaam langer bezig is met het verteren, wordt de energie gelijkmatig verdeelt over 4 uur. Hierdoor krijg je geen pieken en dalen in je energielevel. We weten namelijk allemaal dat die dalen ervoor gaan zorgen dat we trek krijgen in een lekkere snack om ons energielevel weer een boost te geven. Omdat we de pieken en dalen in onze bloedsuikerspiegel minder heftig ervaren, hebben we ook minder erg de drang om te eten. Resistent zetmeel is daarom ook goed geschikt voor mensen met suikerziekte.
And last, but not least: De vetzuren die ontstaan bij het fermenteren van resistent zetmeel zijn erg goed voor de gezondheid. Bij voldoende boterzuur kunnen beschadigde cellen in de darmwand beter worden opgemerkt. De beschadigde cel kan als reactie apotose (zelfmoord) activeren. Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het houdt in dat de kans op darmkanker vele malen kleiner wordt!
Een eetlepel aardappelzetmeel in een glas water is ook voldoende toch?
Een eetlepel aardappelzetmeel bevat inderdaad ook erg veel resistent zetmeel. Echter zijn we meer voorstander van een compleet en gevarieerd voedingspatroon om voldoende resistent zetmeel te eten. Uit hele voedingsmiddelen zoals peulvruchten haal je namelijk nog veel meer dan alleen resistent zetmeel. Het is wel een makkelijke manier om te beginnen. Aardappelzetmeel werkt trouwens ook prima als bindmiddel in sauzen (vergelijkbaar met maizena).
Een vraag nav de opmerking over maizena, bevat dit dan ook (veel) resistent zetmeel?
Hallo Christa,
Maizena wordt inderdaad ook als bron voor resistent zetmeel gezien.
Ik voeg teffmeelvlokken toe aan alles wat ik eet bv mijn havermoutmaar ook aan een noten beschuit.deze laatste heb ik zelf ontworpen, het recept is heel eeenvoudig . Ik neem 1ei meng daar noten door wat havervlokken en teffvlokken. Ook gebruik ik wat xantaangom klein beetje zeg een theelepel . Hier word alles heel luchtig of bros van. Alle ingrediënten in eenmagnetron schaal met deksel. 4 minuten op de hoogstestand en dan heb je een noten teff koek deze beleg ik dan met kaas of humus en klaar is je ontbijt. Ook makkelijk om mee te nemen als lunch want hij blijft krokant
Hoi Nicole,
wat leuk om te horen! Dat recept klinkt heerlijk, dat gaan we zelf vast een keer uitproberen. 🙂 Bedankt voor je reactie!
Waar zit dan resistent zetmeel in? Ik wil hier graag mee aan de slag namelijk
Beste Wilma,
Resistent zetmeel is te vinden in o.a. teff brood en teff vlokken, maar ook in afgekoelde pasta en groene bananen. Alles is bij de supermarkt te halen. Het teff brood kan alleen online gekocht worden evenals teff meel om het zelf te maken. Omdat het nog niet zo bekend is, is het verstandig om er even naar te vragen bij de medewerkers!