Gezond leven en een gezonder eetpatroon is een onderwerp dat steeds vaker besproken wordt. Dit is niet zo raar met de toename van de welvaartsziekten van de laatste tijd. Meer en meer mensen krijgen gezondheidsproblemen zoals obesitas (overgewicht), hart- en vaatziekten en diabetes type 2. In een tijd waarin we steeds ouder worden is het enorm belangrijk om zo gezond mogelijk te blijven.

Het RIVM onderzoek naar eten in Nederland

Afgelopen dinsdag (24 januari 2017) is een rapport van het RIVM gepubliceerd waarin verschillende cijfers over onze voeding bekend gemaakt zijn. Daarnaast schetsen ze ook een aantal kansen voor een gezonder eetpatroon.

Hoewel onze levensverwachting stijgt en we relatief gezond zijn, kampt ongeveer de helft van de Nederlanders met overgewicht. Bovendien eten de meeste mensen te weinig groenten en fruit en is ongeveer een derde van onze voeding van dierlijke oorsprong. Dit voedingspatroon leidt tot gezondheidsverlies, maar zorgt ook voor veel verspilling. Jaarlijks verspillen wij Nederlanders 47 kg eten per persoon. Het advies van het RIVM luidt dan ook: meer groenten en fruit eten, minder suikerhoudende en alcoholische dranken drinken en bovenal niet te veel eten. Door een gezonder eetpatroon te volgen zal het aantal chronisch zieken afnemen. En wanneer we allemaal kleinere porties eten maken kunnen we ook minder verspillen.

RIVM roept op tot gezonder eetpatroon

Uit het onderzoek van het RIVM is gebleken dat we in Nederland wel een gezonder eetpatroon kunnen gebruiken. Belangrijk daarbij vinden ze ook een goede informatievoorziening. De informatie die de consument heeft is niet altijd duidelijk en soms zelfs tegenstrijdig. Gezond eten is daarom niet altijd makkelijk.

Ook bij Bewust over Gezond Leven en Eten zijn we van mening dat juiste informatie onmisbaar is voor iedereen die gezond eten en gezond leven belangrijk vindt. Wij geloven dat het mogelijk is om overgewicht en de daarmee geassocieerde risico’s op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 te voorkomen (en te verminderen) met een goed gebalanceerd eetpatroon en een gezonde levensstijl. Dit bespreken we ook in het artikel “Voeding: de basis van onze gezondheid“. Om dit beter bereikbaar te maken voor de mensen zorgen wij voor de juiste informatie. Zo komt een gezonder eetpatroon een stapje dichterbij!

Bron: RIVM rapport “Wat ligt er op ons bord? Veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland”