Hoeveel suiker per dag is gezond?
Hoeveel suiker per dag krijg ik binnen door te eten en drinken? Nederlanders eten veel meer suiker dan dat ze zelf denken. Een gemiddelde Nederlander krijgt 30 suikerklontjes per dag binnen via het eten en drinken. De hoeveelheid wordt door onszelf geschat op gemiddeld 10 suikerklontjes per dag.
Hoeveel suiker per dag is toegestaan? Het Diabetes Fonds is een campagne gestart om Nederlanders meer bewust te maken van de aanwezige suiker in de producten die we eten. De Nederlander heeft geen hoeveel suiker hij eet namelijk. Het Voedingscentrum heeft het over een dagelijkse referentie-inname van 90 gram suiker per dag. 1 suikerklontje is gelijk aan 4 gram suiker. Een volwassen vrouw mag per dag 12,5 suikerklontjes aan vrije suikers consumeren. Een man mag iets meer, namelijk 15 suikerklontjes. Dit komt omdat mannen een grotere energiebehoefte hebben.
“Het is niet gek dat consumenten denken dat ze drie keer minder suiker binnen krijgen, want er zitten onnodig veel suikers in producten waarvan men het niet zou verwachten”, zegt directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds.
Diabetes type 2
Producten zoals ontbijtgranen, zuiveldranken, sauzen, dressings en tussendoortjes zijn suikerbommen. Meer dan 1,1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2 en er komen er ruim duizend per week bij. De hoge gemiddelde suikerinname per dagheeft veel invloed op het ontstaan van deze ziekte.
Schuilnamen suiker
Hoewel velen van ons gezond denken te eten, blijkt niets minder waar. De grote boosdoener hiervan zijn voedingsmiddelen waarvan je geen idee hebt dat er überhaupt suiker in zit. Het probleem is dat suiker onder oneindig veel verschillende namen op verpakkingen staat vermeld. Hoe weet ik dan hoeveel suiker per dag ik inneem? Om je een beetje wegwijs te maken in deze namen c.q. benamingen c.q. termen, geven we een lijstje met 151 verschillende namen voor suiker. Deze namen staan ook vermeld op verpakkingen waardoor het vaak lastig is voor de consument om suiker te herkennen in een product.
Terugroepactie
Het Diabetes Fonds begint een actie op Facebook, waarbij mensen producten kunnen aanmelden waar te veel suiker in zit. Volgens het Diabetes Fonds is de voedingsindustrie ‘nog niet snel en effectief genoeg bezig is om de suikerinname terug te dringen’. Het Diabetes-fonds wil met een ’terugroepactie’ een signaal afgeven aan de industrie. Deze moeten veel minder suikers in hun producten stoppen.
Suiker vermijden
Doordat suiker onder verschillende ‘schuilnamen’ op verpakkingen staat is het lastig om te bepalen of er in een product suiker zit. Hoe kan ik suiker vermijden?
Ontbijt
Kant-en klaar muesli’s in de winkel bevatten veel verborgen suikers. Wist je dat je zelf heel makkelijk een muesli kan maken. Kijk bijvoorbeeld op het etiket van jouw favoriete merk. Ga na welke granen, zaden of noten jij toe wilt voegen en laat de suiker achterwege. Meng de ingrediënten die jij hebt uitgekozen en voeg er gedroogd fruit of rozijnen aan toe. Maak een grote hoeveelheid in 1 keer en bewaar deze in een afgesloten pot.
Tip: voeg de oergraan teff toe! Door teff krijg je langer een verzadigd gevoel, waardoor je dus minder snel trek hebt in suikers! Meer weten over teff? Lees Teff: een oergraan in opkomst.
Tussendoor
Bij een tussendoortje ben je geneigd om te kiezen voor het gemak. Een energiereep of liga is zo gepakt. Maar wist je dat veel ‘gezonde’ voorverpakte repen tegenwoordig nog steeds verborgen suikers bevatten. Natuurlijke suikers bevatten vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft om suiker om te kunnen zetten in energie. Dit zijn oa. kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, honing, lucuma, yacon en stevia (groene variant).
Je kan fruit (gedroogd of vers) tussen je maaltijden door eten. Een banaan bevat bijvoorbeeld magnesium, calcium en kalium, dit is bijvoorbeeld een goed tussendoortje als je sport. Deze mineralen heb je nodig om je lichaam te kunnen ontspannen. Je kan ook kiezen voor bijvoorbeeld een halve avocado met een gekookt ei of een stuk 70% chocolade.
Lunch
Brood, wat is het een makkelijk product! Het bevat echter heel veel koolhydraten en belegd met kaas zorgt het voor een verhoging van de suikerspiegel waardoor jij na het eten ervan een middagdipje krijgt. Jouw lichaam heeft er namelijk moeite mee om koolhydraten en eiwitten tegelijkertijd te verteren.
Wil je toch brood blijven eten? Probeer dan Slankbrood! Als we de ingrediënten van slankbrood bekijken, water, tarwe, teff, haver, rogge, quinoa, spelt, millet, gist, zout, zien we dat het verschil tussen Slankbrood en volkoren- en witbrood bestaat uit het feit dat in Slankbrood geen margarine en suiker zijn toegevoegd. Dit verklaart mogelijk de lagere calorische waarde van Slankbrood. Er zitten in Slankbrood in vergelijking met volkoren- of witbrood veel verschillende soorten granen.
Avondeten
Veel kant-en klaar gerechten, sauzen, soepen en salades bevatten verborgen suikers. Ze zetten je lever de gehele dag aan het werk. Je wilt juist energie overhouden voor leuke dingen niet waar? Je wilt niet na je werk ’s avonds uitgeput op de bank liggen.
Ook als je uit eten gaat en denkt dat je een gezonde salade hebt gegeten kan er in de dressing suiker verwerkt zitten. Als je op je gewicht wilt letten en je valt dus niet af zou dit een reden kunnen zijn waarom je niet afvalt. Ik hoor je denken, wat moet ik dan eten? Je kan een stukje vlees of vis bakken of stomen en er verschillende soorten groente bij eten. Op zoek naar gezonde recepten? Check de Bewust Leven site!
Dranken
Niet alleen in eten zit veel suiker, maar ook in het drinken. Minderen voor het suiker in drinken? Hier hebben wij handige tips voor:
- Stop met het drinken van frisdrank. Frisdrank is een grote boosdoener als het gaat om suikers. Probeer nu de opgezette 30 dagen geen frisdrank drinken challenge van Bewust Leven.
- Onnodig toevoegen van suikers. Onbewust voeg je suiker toe in producten. Dit doe je bijvoorbeeld al jarenlang bij de koffie op thee, waar je per kopje 1 suikerklontje ingooit. Probeer dit te vermijden en koffie en thee te drinken zonder suiker.
Nieuwsbron:
Recente reacties