Dikke darmkanker is de op twee na meest voorkomende oorzaak van de dood aan kanker in de wereld. Het aantal sterfgevallen door darmkanker neemt elk jaar toe (CBS). Het is daarom een belangrijk onderwerp voor onderzoekers geworden. Wat zorgt ervoor dat dikke darmkanker minder vaak voorkomt? De goede bacteriën in onze darmen nemen de goede vezels op die we eten en maken er vetzuren van met een korte keten, zoals butyraat, die ons beschermt tegen kanker. Wij zorgen voor hen, en zij zorgen voor ons.

Weinig vezels eten

Hoe zit het met de bevolkingsgroepen, zoals die in het moderne Afrika ten zuiden van de Sahara, waar ze niet veel vezels eten en toch maar zelden darmkanker krijgen? Traditioneel aten ze veel vezels, maar nu is hun dieet gecentreerd rond zeer geraffineerd maïsmeel, dat weinig vezels bevat. Toch hebben ze nog steeds een lage kans op darmkanker. Hoe kan dit?

De methode om het maïsmeel als pap te koken en te eten resulteert in een toename van resistent zetmeel, dat op dezelfde manier werkt als vezels in de dikke darm. Het lijkt een prebioticum; voedsel voor onze goede bacteriën in de darmen om dezelfde kankerverwekkende vetzuren met een korte keten te produceren.

Wanneer je zetmeel kookt en laat afkoelen, kan een deel van het zetmeel worden gekristalliseerd tot een vorm die bestand is tegen onze spijsverteringsenzymen. We kunnen dus resistent zetmeel binnenkrijgen door gerechten zoals pastasalade, aardappelsalade of koude maïspap. Dit zou een correlatie kunnen hebben met de opvallende verschillen in de darmkankerpercentages tussen de bevolkingsgroepen.

Zetmeel in plaats van vezels?

Bepaalde bevolkingsgroepen voeden dus hun goede bacteriën, maar alleen met veel zetmeel in plaats van vezels. Daarom zou een dieet met veel goede koolhydraten op dezelfde manier kunnen werken als een vezelrijk dieet. We weten uit eerdere onderzoeken dat veranderingen in het vezel- en vetgehalte al binnen enkele dagen een grote invloed hebben op de darmflora. Daarom zouden onderzoeken naar het effect van deze ‘goede’ voedingstoffen van belang zijn. Dit wordt helaas vaak tegen gewerkt door de commerciële karakteristieken van de voedingsindustrie. 

Benieuwd waar resistent zetmeel in zit? Bekijk onze recepten met resistent zetmeel!

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4415091/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24336217 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21885731