Al jarenlang stellen we onszelf de vraag: “wat zit er in onze voeding dat ons ziek maakt?” Wat nu als dit niet de goede vraag is? Wat als we met zijn allen verkeerd naar gezonde voeding kijken? En dat het niet gaat om wat er in zit, maar om wat er NIET in zit?
Gezonde voeding : huidige visie is voedingsstoffen mijden
We denken allemaal dat we bepaalde voedingsstoffen moeten mijden om gezond te kunnen eten. Eerst waren het de vetten die ons te dik maakten. Dus maakte men ‘low-fat’ producten die ons moesten helpen met afvallen. Toen dat niet bleek te werken gingen we verder kijken. Suiker was toen aan de beurt. En nog steeds drinken we massaal ‘light’, ‘no calories’ en ‘sugarfree’ frisdranken. Ook dat helpt onze gezondheid niet (om maar niet te beginnen over hoe slecht alle zoetstoffen voor ons zijn).
Meest recent waren koolhydraten het slachtoffer. Willen we afvallen? Dan moeten we koolhydraten mijden. De koolhydraatarme diëten zijn overal op het internet te vinden en koolhydraatarme producten liggen overal in de schappen. En helpt het?
Leg de focus op wat we MISSEN!
De reden waarom het mijden van al deze voedingsstoffen niet werkt is omdat het niet de oplossing is. We kijken de verkeerde kant op! Koolhydraten hebben we nodig. We moeten zo’n 55% van onze dagelijkse energie uit koolhydraten halen. Het grootste probleem in ons dieet is niet dat we te veel van een bepaalde voedingsstof binnenkrijgen. Het is dat we niet genoeg van een voedingsstof eten! Namelijk de goede koolhydraten.
Focus op het eten van genoeg goede koolhydraten
We moeten gaan focussen op het eten van genoeg goede koolhydraten. Dit zijn de langzaam verterende koolhydraten en de vezels. Ga kritisch kijken of je wel genoeg van deze koolhydraten binnenkrijgt! Want ik weet zeker dat het antwoord ‘nee’ is. Waarom weet ik dat zeker?
Omdat onze voeding vol zit met snelle koolhydraten. Frisdrank, sappen uit pak, modern brood, pasta, kant-en-klaar maaltijden, cashewnoten… En wat dacht je van ons beleg? Pindakaas, hagelslag, jam…
Nog steeds overtuigd dat je gezond eet?
gezondheidsklachten en oplossingen staan ook op : http://www.gezondheidsklachten.eu
Ha Frank
Dat is veel informatie over vitaminen en mineralen op de site die je noemt. Heb je ook informatie over de afname van deze stoffen in onze voeding over de afgelopen 50 jaar ?
Zout moet je in je lichaam ook hebben voor als je gaat zweten.
Want als je te veel vocht door je zweet verliest, dan verlies je daardoor ook meer zout en die bouw je weer op met bijvoorbeeld bouillon die je dan op een warme dag drink en daar zit ook zout in.
Als dadelijk steeds meer eten zonder zout zit, dan gaat het niet goed en dan heb je ook een laag zoutgehalte en hoe komt dat, omdat er geen zout in ons eten zit en dan breng dat ook weer een mogelijke bezoek bij de huisarts of het ziekenhuis en dat willen we toch niet?
Hoi Marco,
Uiteraard is te weinig zout ook niet goed voor je en heb je natrium nodig. Een gemiddelde Nederlander krijgt dagelijks 8,7 gram zout binnen. Dit is ongeveer 50 procent te veel! Dit is volgens het RIM veel te veel. Brood, vlees en kaas dragen het meeste bij aan de dagelijkse inname van zout. Een hoge bloeddruk is een duidelijk teken dat je voor een lange periode te veel zout binnenkrijgt. Maar dit is niet het enige nadeel. Te veel zout kan ook leiden tot hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker en botontkalking.
Je hoeft je dus waarschijnlijk geen zorgen te maken over te weinig zout binnenkrijgen!
Ik eet elkedag brood en ik drink dan melk is dat goed genoeg
Hoi Jesse,
alleen brood en melk is natuurlijk niet genoeg, maar we gaan ervan uit dat je ook groentes en fruit eet. Variatie en vers eten is vooral het belangrijkste voor een gezond voedingspatroon. Met brood is in principe niets mis, echter is het ene brood gezonder dan het andere (en het beleg kan het natuurlijk ook maken of breken). Vaak wordt brood van tarwe gemaakt en bevat het niet zoveel vezels als we denken. Teff brood is een gezonde broodsoort, mocht je eens wat anders willen proberen.
Kunnen jullie mij zeggen of kokosolie/vet wel of niet aan te raden is in een cholesterol verlagend dieet? De meningen hierover zijn verdeeld.
Beste Corrie,
dat is zeker een goede vraag! Voor alles in voeding geldt natuurlijk: alles met mate en zorgen voor variatie. Dat gezegd hebbend is er inderdaad veel discussie over. Vooral omdat het Voedingscentrum waarschuwt voor de verzadigde vetten in kokosolie. Er zijn wel onderzoeken gedaan naar kokosolie en de verzadigde vetten daarin. Zo citeert Jesse van der Velde verschillende onderzoeken waaruit gebleken is dat kokosolie zeer gezond is. Let wel dat er eigenlijk altijd gesproken wordt over de onbewerkte kokosolie. Dat wil zeggen dat er geen chemische behandeling of iets anders met de kokosolie gedaan is (vaak staat er cold-pressed op het label). Deze kokosolie ruikt dus ook nog naar kokos. Wij kennen deze onderzoeken verder niet.
Het is sowieso altijd verstandig om te luisteren naar jouw arts of diëtiste. Wij kunnen je GEEN medisch advies geven.
Verder kan het eten van de juiste vetten en goede koolhydraten (zoals resistent zetmeel) wel bijdragen aan een gezond lichaam.
We hopen dat je hier wat mee kan!
Kunnen jullie misschien mij vertellen wat wel goed is , of welke ik wel mag gebruiken.
Dat zou mij heel veel helpen.
Ik zag het gisteren op tv, maar ik doe iets fout.
Groetjes yolanda
Hallo Yolanda,
Dat is een goede vraag. Kort gezegd is het van belang je eetpatroon te veranderen. Niet met een dieet, want dat helpt maar tijdelijk. Maar wel door anders naar voeding te kijken.
Ga voor jezelf eens na wat je dagelijks het meeste eet en zoek daar een gezonde versie van op. Belangrijk is om niet alles wat je lekker vindt uit je voedingspatroon te halen. Je moet natuurlijk wel kunnen genieten van je eten. Daarnaast hou je het niet lang vol wanneer je eten gaat eten dat je niet lekker vindt.
Het grootste probleem in onze dagelijkse voeding is het tekort aan resistente koolhydraten. Daarom is het voorstel om dit het eerste aan te pakken. Vervang de slechte koolhydraten door de goede. Om het wat makkelijker te maken geef ik wat voorbeelden van de meest gegeten voedingsmiddelen:
Brood. Het meeste brood is al lang geen bron van goede koolhydraten meer. Om meer goede koolhydraten te eten kun je overstappen op roggebrood of teffbrood. Bijvoorbeeld Slankbrood, wat een teffbrood is dat je online en specialistische winkels kunt kopen (speciaal naar vragen is mijn ervaring). Of wanneer je zelf brood wilt bakken: vervang ongeveer 30% van het gewone meel door quinoa, millet, teff of amaranth meel. Als je per dag vier sneetjes teffbrood eet, krijg je al snel 30 gram resistent zetmeel binnen (resistente koolhydraten). Dit is naar onze inschatting de hoeveelheid die je ongeveer per dag nodig hebt. Merk op dat spelt niet genoemd is, dat is namelijk net zo arm aan resistent zetmeel als normaal tarwebrood. Pas daarom ook op met spelt.
Aardappelen. Een goede bron van zetmeel, maar bevat gekookt helaas niet zoveel resistent zetmeel. Eén oplossing is de aardappels in de schil te stomen, af laten koelen, vries ze in en bak ze de dag erna in schijfjes. Eet ze niet heel heet, maar als ze meer afgekoeld zijn. Dan krijg je meteen 4 tot 5 gram resistent zetmeel binnen (in plaats van 2 gram als ze regulier klaargemaakt zijn). Een andere oplossing is om aardappelen door een iets groter portie bonen te vervangen.
Bonen. Bonen zijn waardevolle bronnen van resistent zetmeel. Bijvoorbeeld: witte bonen (11 gram resistent zetmeel per portie van 90 gram), gekookte breekboontjes (8 gram per 75 gram), erwten (8 gram per 80 gram), bruine bonen en capuzijners.
Groente. Vaak wordt sla gegeten. Daar zit helaas niet zoveel resistent zetmeel in. Vervang de sla eens door (rode) koolbladen, zuurkool, bloemkool, broccoli of worteltjes. Gekookte koolsoorten en worteltjes bevatten zo’n 2 gram resistent zetmeel per portie.
Fruit. Eet eens groene bananen in plaats van rijpe bananen. Een groene banaan bevat ongeveer 6 gram resistent zetmeel en een rijpe banaan maar 2 gram. De smaak is even wennen, maar als je het lekker vindt is het een makkelijke manier om genoeg resistente koolhydraten te eten.
Na een paar dagen voldoende resistent koolhydraten eten zul je merken dat je tussen de maaltijden door minder snel trek hebt. En dus ook minder snel wilt snoepen. Wil je toch een tussendoortje eten. Kies dan een tussendoortje met veel resistent zetmeel, zoals popcorn (zonder suiker), chips en volkorenbiscuits.
Verder is het aan te raden genoeg te drinken bij het eten. 1 a 2 glazen water bij de maaltijd is goed. Het resistente zetmeel zuigt het water op en zorgt voor een lekker vol gevoel (zonder het opgeblazen gevoel). Je blijft je fit voelen! Verder kun je ook vers geperste sappen, of sappen zonder toegevoegde suikers drinken of (soja)melk.
Verder nog 3 gouden regels:
Eet gevarieerd en het liefst natuurlijke voeding (niets voorbewerkt, of kant-en-klaar).
Wanneer je tussendoor iets lekkers eet (bijvoorbeeld een ijsje), zorg dat je het volgende eetmoment weer voldoende resistent zetmeel eet, dan gebeurd je niets.
En als laatste: eet zo weinig mogelijk geraffineerde suiker of andere zoetmakers.
Hopelijk heb je wat aan deze tips en lukt het je zo om je eetpatroon te veranderen. Mocht je nog meer vragen hebben, schroom niet om ze te stellen!