Speltbrood is tegenwoordig hét brood waar mensen voor kiezen. Spelt zou gezonder zijn dan tarwe en bovendien zou het glutenvrij zijn. Is speltbrood wel zo gezond als men denkt? En wat is spelt eigenlijk?
De geschiedenis van spelt
Alom geprezen als een oergraan, dat op biologische wijze verbouwd wordt: spelt. Deze graansoort is familie van de tarwe. Gedacht wordt dat het soort is ontstaan na een kruising van verschillende graansoorten. Het is in ieder geval een graan dat ook lang geleden al gebruikt werd. Zo zijn er sporen van spelt gevonden bij opgravingen van Romeinse nederzettingen. Rond de 19e eeuw werd de productie van spelt weggedrukt door tarwe. De laatste paar jaar maakt spelt weer een come-back en is het populairder dan ooit.
Is spelt en speltbrood gezond?
Speltbrood zou gezonder zijn dan brood dat gewoon van tarwe gemaakt is. Vooral omdat spelt onveranderd zou zijn. Daarom wordt het ook een oergraan genoemd. Echter, veel spelt dat nu verbouwt wordt is net zoals tarwe veredeld. Dat wil zeggen dat er voor bepaalde eigenschappen is geselecteerd en dat ongewenste eigenschappen uitgeselecteerd zijn door mensen. Deze veredeling is bij spelt wel minder dan bij tarwe, maar toch komt het de kwaliteit zeker niet ten goede.
Bovendien is het speltbrood dat je in de meeste winkels koopt, niet 100% spelt. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een mix waar tarwebloem en speltmeel in verwerkt zijn. En door de veredeling van spelt is ook brood waar 100% volkoren spelt op staat niet zo voedzaam als de media je wil laten geloven.
Is speltbrood glutenvrij?
Daar kunnen we kort over zijn. Speltbrood is niet glutenvrij. Het bevat wel een stuk minder gluten dan tarwe. Gluten is een eiwit dat bestaat uit twee stoffen: gliadine en glutenine. In glutenintolerantie is het vaak de gliadine waar mensen slecht op reageren. Gliadine zit in tarwe en ook in spelt. Daarom wordt het niet aanbevolen om spelt te eten wanneer je een glutenintolerantie hebt.
Bronnen: Wikipedia spelt, Scientias en Wikipedia gliadine
Recente reacties