Tarwe. Het zit in ons brood, het zit in pasta, taart, cake en andere lekkernijen. Soms wordt het ook als bindmiddel in andere producten gebruikt. Het is dan ook het meest bekende graan dat er is in Nederland. Het is tegenwoordig ook het meest omstreden graan. In dit artikel gaan we eerst kijken naar de herkomst van tarwe. Daarna gaan we de berichten dat dit graan ongezond is onder de loep nemen.
Een korte geschiedenis
Tarwe is een grassoort die oorspronkelijk in het wild groeide. Zo’n 10.000 jaar geleden is de mens begonnen met het verbouwen van dit graan. In eerste instantie op kleine schaal, nu is het samen met maïs het meest geproduceerde graan.
Deze enorme vraag naar tarwe, gecombineerd met de technologische mogelijkheden van de mens heeft ervoor gezorgd dat dit graan in de laatste 50 jaar enorm veranderd is.
Het ‘nieuwe’ tarwe
Van oorsprong had tarwe een brosse aarspil, wat ervoor zorgde dat de graankorrels zich gemakkelijk konden verspreiden. Bovendien zaten er lang niet zo veel korrels op een aar als tegenwoordig. Voor het op grote schaal verbouwen zijn deze eigenschappen niet heel bevorderlijk. Bovendien wilden we ook dat dit graan ook goed bestand was tegen kunstmest en pesticiden. Daarom heeft de mens verschillende tarwesoorten gekruist en is er op gewenste eigenschappen geselecteerd (en zijn ongewenste eigenschappen er uitgeselecteerd). Wat we tegenwoordig als tarwe kennen is dan ook een ‘veredelde’ vorm van dit graan en lijkt geenszins op de tarwe van vroeger.
De opbrengst van tarwe per hectare is nu veel hoger en de graankorrels zijn veel groter. Maar wat is er met de voedingswaarde gebeurd? Hier zijn veel tegenstrijdige berichten over. Het voedingscentrum vindt dat tarwe nog steeds enorm gezond is. Maar is dat echt zo?
Veel snelle koolhydraten, weinig voedingsstoffen
Ons tarwe nu bevat veel minder voedingsstoffen dan vroeger. Er zitten minder mineralen en sporen elementen in. Dit komt omdat tarwe op een andere manier verwerkt wordt. De kern van het tarwe kan nu van de rest gescheiden worden waardoor er veel minder voedingsstoffen overblijven. Bovendien wordt het tegenwoordig anders bereid. Vroeger werden onze granen in water gedrenkt, lieten we het fermenteren en gebruikten we langzaam rijzend gist, tegenwoordig wordt het meel zo snel bewerkt en tot brood gebakken dat hier allemaal geen tijd voor is. Snelle koolhydraten zijn het voornaamste wat je tegenwoordig nog binnenkrijgt met het eten van tarwe. Dit graan is dus helemaal niet zo gezond als ons geleerd is: het is zelfs erg ongezond. En dat is eigenlijk een zeer ernstige conclusie, want een overgroot deel van ons dieet bestaat uit dit graan!
Bronnen: Wikipedia, Authoritynutrition en Monique’s blog over tarwe
Fantastish verhaal maar vertel dan ook het goede alternatief.
Beste Bert,
bedankt voor je reactie! Om een alternatief in dit artikel te benoemen werd een beetje langdradig. Daarom werken we aan een apart artikel waarin we een alternatief (teffbrood) bespreken. In andere artikelen op deze site vertellen we al dat Teff een beter graan is dan de meest bekende graansoorten (http://bewustleven.nl/teff-oergraan/ ).