Brood dikmaker? Wel nee! Oke, niet alle soorten brood zijn even gezond. Maar let op: het ligt niet altijd aan het brood wat ervoor zorgt dat je zwaarder wordt. In dit artikel leggen we je uit hoe brood geen dikmaker is!

Brood dikmaker? Even een korte uitleg

Brood bevat koolhydraten, dat is niets nieuws. Jammer genoeg worden alle soorten koolhydraten in hetzelfde ‘ongezonde’ hoekje gestopt. Maar wist je dat er brood bestaat waarin goede koolhydraten zitten? Teffbrood is daar een voorbeeld van. Dit zorgt ervoor dat de energie geleidelijk vrijkomt. Zou dit in één keer vrijkomen, zoals bij normaal brood? Dan kan je lever dit niet goed verwerken en slaat een deel van deze energie op als vet. Omdat we zo bezig zijn met het brood zelf, vergeten we vaak dat wat we er op doen ook slecht is.

Let juist ook op je beleg!

We houden best van lekkere dingen als het gaat om beleg. Oude kaas (hoog vetpercentage), jam (met toegevoegde suikers), een goede laag boter, een flinke dosis hagelslag of nutella. Dit soort beleg zijn allemaal dikmakers. Kies je voor jonge kaas i.p.v. oude kaas? Dan scheelt dat al gauw zo’n 200 kcal! En jam zonder toegevoegde suikers is altijd beter dan jam mét toegevoegde suikers. Maar dat is wel een inkoppertje, toch? Of wat dacht je van een boterham met hummus? Ontzettend lekker en ook nog eens gezond!

brood dikmaker

Gezonde keuzes maken

Brood past prima in een gezond eetpatroon. Zolang je maar bewuste keuzes blijft maken, natuurlijk. Kies voor teff brood in plaats van witbrood en kies eens voor jonge kaas in plaats van oude kaas. Verruil margarine voor halvarine en de nutella voor (magere) ham of kipfilet. Natuurlijk is een broodje hagelslag op zijn tijd ontzettend lekker. En jezelf eens verwennen met een boterham met ei en spek op een zondag hoort er ook bij. Zorg alleen wel dat je gezonde keuzes blijft maken als het gaat om beleg.