Peulvruchten bevatten allemaal resistent zetmeel maar witte bonen zijn de toppers. Witte bonen horen bij oplosbare vezel. Oplosbare vezels nemen water op in de maag en darmen wat de vertering vertraagt. Dit vermindert honger en kan een stabiliserend effect hebben op de bloedsuikerspiegel. Ook verlagen oplosbare vezels het cholesterolgehalte. Ook zijn oplosbare vezels een voedingsbron voor de darmbacteriën. Genoeg redenen om witte bonen te eten! Bewustleven deelt daarom een heerlijke vegan food recept van Vegan Challenge met witte bonen:

Vegan food witte bonenburger voor 2-3 personen

Ingredienten:

  • 250 gram gare witte bonen, afgegoten
  • 30 gram bloem
  • 1 eetlepel zoute sojasaus
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • 2 rode puntpaprika’s, in dikke repen
  • 2 grote romatomaten, in vieren
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout, peper

Bereiding van het recept:

Voor de burgers: Doe de bonen, bloem, sojasaus en kruiden in een schaal en stamp met de pureestamper de bonen fijn. Kneed er een deeg van en verdeel dit in vieren. Vorm er vier burgers van en leg die minimaal 30 minuten afgedekt in de koelkast.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Voor de groentetopping:
Verdeel de paprikarepen en tomaten over een ovenschaal en besprenkel met olie, zout en peper. Rooster in 30 minuten gaar.

Verhit wat olie in een koekenpan en bak de burgers een paar minuten tot ze aan de onderkant goudbruin zijn. Draai ze dan om en bak de andere kant ook nog een paar minuten.

Serveer de burgers (bijvoorbeeld op een broodje) met de geroosterde groenten, sla en chilisaus en smullen maar!

Meer inspiratie nodig? Bekijk onze recepten met resistent zetmeel!