Wat je eet heeft grote invloed op je gezondheid. En dan hebben we het niet alleen over overgewicht en diabetes. Sommige voedingsmiddelen, zoals bewerkt vlees, suiker, bewerkte koolhydraten en alcohol, kunnen ontstekingen in je lichaam veroorzaken. En als je jouw lichaam niet genoeg tijd geeft om te herstellen (doordat je deze dingen te vaak eet) kun je chronische ontstekingen ontwikkelen. Met natuurlijk nare gevolgen van dien.
Ontstekingen in je lichaam
Natuurlijk weten we dat suikers, bewerkte koolhydraten, bewerkt vlees en alcohol niet veel goeds doen voor je lichaam. Heb jij zaterdagavond iets te hard gefeest? Dan kies je er normaliter voor om het die volgende dag iets rustiger aan te doen. Je lichaam heeft namelijk rust nodig. Ga je die zondag weer gezellig door? Dan heeft je lichaam het zwaar te verduren. Natuurlijk is een glaasje wijn bij het avondeten niet verkeerd, maar houdt het bescheiden. Geef je lichaam de tijd om alles te verwerken.
Drink jij elke dag 2 of meer glazen alcohol? Of kan je je vingers niet van die lekkere snoepjes houden? Dan kan dat op lange termijn leiden tot ontstekingen in je lichaam (vooral je darmwanden zijn hier gevoelig voor). Een gevolg hiervan is dat orgaanfuncties worden beïnvloed. Op lange termijn kunnen de wanden van de bloedvaten door een chronische ontsteking aangetast raken. Er ontstaat een verhoogd risico op hoge bloeddruk en zelfs op een beroerte of hartaanval!
Wat moet je juist wel eten?
Natuurlijk staat gevarieerd eten stipt op nummer één. Zorg dat je voldoende vezelrijke en resistent zetmeel-rijke voeding consumeert en drink minimaal 2 liter water per dag. Dat klinkt misschien veel, maar het valt reuze mee. Kies bij voorkeur voor gefilterd water of Spa Blauw.
Hieronder vind je nog een lijst met ontstekingsremmende voeding, waarbij je dus ook flink kunt variëren!
- Groene bladgroenten;
- Vers fruit (met name bessen);
- Kruiden (peterselie, kaneel, koriander, cayennepoeder, gember en kurkuma);
- Noten (met voorkeur voor walnoten);
- Knoflook en ui;
- Avocado’s en alfalfa;
- Groene thee;
- Zuurkool (gefermenteerd!);
- Vette vis en algen (directe bronnen van EPA en DHA);
- Gefermenteerde melkproducten;
- Fytonutriënten (aanwezig in felgekleurde groenten);
- Koude persing olijfolie (extra virgine);
- Pure chocolade.
Heb je inspiratie nodig? Neem dan een kijkje bij onze recepten. Daar zit tevens voldoende resistent zetmeel in! Wil je weten of je voldoende resistent zetmeel hebt binnengekregen vandaag? Maak dan gebruik van onze Resistent Zetmeel Indicator. Het enige wat jij hoeft te doen, is het invullen van al je maaltijden. Je krijgt direct te zien of je voldoende resistent zetmeel hebt binnengekregen!
Recente reacties