Dat ziektes zoals diabetes en hart- en vaatziekten steeds vaker voorkomen is inmiddels wel bekend. Minder bekend is dat ook dementie een groeiend probleem is. Steeds meer mensen krijgen op een steeds jongere leeftijd te maken met dementie. Waar komt dit door? En belangrijker: kunnen we hier iets tegen doen?
Insuline in onze hersenen
Het is nog niet lang bekend dat insuline ook in onze hersenen voorkomt. Het blijkt een grote rol te spelen in de vorming en groei van neuronen. Insuline is essentieel om onze hersenen te laten functioneren en ondersteunt bepaalde hersenfuncties. Daarbij regelt het onder andere ook wat en hoeveel we eten.
In onderzoeken is bij Alzheimer patiënten vastgesteld dat zij een lager insulinegehalte in de hersenen hebben. Volgens de onderzoekers zou een slecht geheugen te maken hebben met een laag insulinegehalte in de hersenen.
Suiker: in hoeverre is dat gezond?
We weten dat veel suiker eten niet goed is voor ons lichaam en voor onze bloedsuikerspiegel. Maar wist je dat 25% van alle energie die je binnenkrijgt voor je hersenen is? Ons lichaam geeft eerst energie aan de hersenen, dan aan vitale organen en pas als laatste aan de overige processen (denk aan nagels en haargroei). Het is niet zo gek dat als we veel suiker eten dit van grote invloed is op onze hersenen.
Bekend is dat een overschot aan suiker uiteindelijk leidt tot insuline resistentie, waardoor we ook diabetes type II ontwikkelen. Maar gezien de belangrijke rol van insuline in de hersenen kun je je misschien voorstellen dat het daar ook voor problemen kan zorgen. Een teveel van suiker is dus zeker niet gezond!
Langzame hersenen door tekort aan insuline
Wanneer er niet genoeg insuline is in de hersenen, kunnen de neuronen niet goed functioneren en groeien. Dit kan leiden tot geheugen problemen en tragere denkprocessen. Hierdoor kan iemand verward worden, maar ook vergeetachtig. Dit is precies wat mensen met dementie ook hebben. Het lijkt er op dat wat we eten ook invloed kan hebben op het ontwikkelen van dementie.
Let wel: er zit natuurlijk ook een genetisch component aan de ontwikkeling van dementie! We zeggen dus niet dat als je gezond eet je zeker geen dementie ontwikkelt, maar dat wanneer je ongezond eet je de kans op dementie wel kunt vergroten.
Recente reacties