Er zijn verschillende soorten resistent zetmeel te vinden in voeding. We hebben al eerder uitgelegd wat resistent zetmeel is in ons artikel Resistent zetmeel: wat is het? Voor wie dit artikel niet gelezen heeft: resistent zetmeel is een onverteerbare koolhydraat, ofwel een voedingsvezel.

Wat houdt een onverteerbare koolhydraat in?

Een onverteerbare koolhydraat is in feite een koolhydraat die niet in de dunne darm wordt verteerd. Deze stof wordt dus niet afgebroken tot suikers en komt vrijwel intact aan in de dikke darm. Dat wil niet zeggen dat een onverteerbare koolhydraat of resistent zetmeel geen voedingswaarde heeft. In de dikke darm gebeurt namelijk iets speciaals.

Goede bacteriën breken resistent zetmeel af

In je darmen leven heel veel bacteriën. Er zitten in jouw lichaam zelfs 10x meer bacteriën dan eigen lichaamscellen. Misschien ben je hier een beetje van geschrokken, maar dat is nergens voor nodig! Deze bacteriën zijn van uiterst belang voor ons verteringsstelsel en immuunsysteem. Goede bacteriën in onze dikke darm voeden zich met resistent zetmeel. Zij breken het molecuul van resistent zetmeel af. Hierbij komt er naast voeding voor de bacteriën ook een beetje energie vrij, maar voornamelijk butyraat. Dit is een vetzuur die de cellen in onze darmwand voedt en ons immuunsysteem versterkt.

Soorten resistent zetmeel

Wetenschappers hebben inmiddels vier soorten resistent zetmeel (resistant starch, RS) ontdekt:

  • RS 1: is resistent zetmeel dat van nature in planten voorkomt. Deze soort kom je vooral tegen in granen, zaden en peulvruchten.
  • RS 2: is resistent zetmeel dat in zetmeelrijke groenten voorkomt. Bijvoorbeeld in rauwe aardappel, onrijpe (groene) bananen en bakbananen.
  • RS 3: is resistent zetmeel dat ontstaat wanneer verwarmde/gekookte zetmeelrijke groente afgekoeld is. Dit gebeurd bijvoorbeeld in rijst en aardappelen.
  • RS 4: is resistent zetmeel dat gemaakt wordt in een chemisch proces. Dit wordt wel eens toegevoegd aan voedingsproducten.

Nu is het niet zo dat wanneer een aardappel gekookt wordt al het RS 2 verdwijnt. Een gedeelte van het resistente zetmeel wordt door het koken omgezet in gewoon zetmeel. Wanneer je de aardappel dan weer laat afkoelen wordt een gedeelte van dit ontstane zetmeel weer omgezet in RS3. Je hebt dan een aardappel waar zowel gewoon zetmeel als RS 2 en RS 3 in zit.

Heb je inspiratie nodig? Neem dan een kijkje bij onze recepten. Daar zit tevens voldoende resistent zetmeel in! Wil je weten of je voldoende resistent zetmeel hebt binnengekregen vandaag? Maak dan gebruik van onze Resistent Zetmeel Indicator. Het enige wat jij hoeft te doen, is het invullen van al je maaltijden. Je krijgt direct te zien of je voldoende resistent zetmeel hebt binnengekregen!

Voor het schrijven van dit artikel hebben we gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

Educatie Atrium Innovations: Butyraat is van belang voor darm en lever

A.P. Nugent: Health properties of resistant starch

D.F. Birt et al.: Resistant Starch: Promise for improving human health